21:11 , понедељак , 23 април 2018
Početna / BIJELJINA / KAKO STRANIM DRŽAVLJANIMA NAPLATITI KAZNE ZA NEPROPISNO PARKIRANJE?

KAKO STRANIM DRŽAVLJANIMA NAPLATITI KAZNE ZA NEPROPISNO PARKIRANJE?

Kako stranim državljanima naplatiti kazne za nepropisno parkiranje ili neplaćanje parkinga? Taj odgovor većina lokalnih zajednica nija pronašla, a izuzetak je Bijeljina.

103375

Tamo, uz posredstvo agencije, koja je zadužena za naplatu parking kazni širom Evrope, od naplate prekršaja nisu izuzeti ni stranci.

Tokom ljetnih mjeseci u sezoni godišnjih odmora, ali i za vrijeme vjerskih praznika, ulice Bijeljine pune su vozila sa inostranim registarskim tablicama. Za sve njih, već treću godinu važe ista pravila parkiranja kao i za domaća vozila.

Svako ko ne plati parking koji košta pola, odnosno jednu marku po satu u plavoj i crvenoj zoni, dobija kaznu od deset maraka. Ako u roku od osam dana ne izmiri ovu kaznu, a riječ je o vozilu sa stranim tablicama, rizikuje da dobije višestruko veći iznos, zavisno od zemlje u kojoj živi i procedura koja je potrebna da se sprovede radi naplate kazne.

– Kazne idu od 30 do 50 evra u prvom postupku, odnosno 70 evra u drugom postupku, a ako već na neki sud, onda su troškovi već oko 200 evra po jednoj kazni. Od naplate tih kazni, mi smo kupili nove pda uređaje, i poboljšali kontrolu parking mjesta – istakao je direktor Direkcije za razvoj i izgradnju grada Bijeljina Mladen Petrović.

U slučaju da niste platili kaznu za parking, a izlazite iz BiH, na granici vam neće praviti problem, što nije slučaj sa težim saobraćajnim prekršajima.

– To su uglavnom prekršaji iz osnova bezbjednosti saobraćaja prekoračenje brzine, uglavnom se radi o tim prekršajima.  Imali smo 92 državljana, od toga 19 je ustupljeno policiji Srbije, dok je 72 procesuirala policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Bijeljina – izjavio je inspektor za graničnu kontrolu Kancelarija Granične policije „Sjeveroistok“ Bijeljina Predrag Santrač.

Preduzete mjere prinudne naplate dale su rezultate. Smanjen je broj izdatih parking kazni, a posebno u julu, avgustu i decembru, kada najviše ljudi iz inostranstva boravi na našim prostorima.

 

IZVOR-RTRS

FOTO-RTRS

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *