9:57 , четвртак , 18 јул 2019
Početna / SVIJET / KARAKAS: GVAIDO PONOVO POZIVA NA ULICU

KARAKAS: GVAIDO PONOVO POZIVA NA ULICU

Na ulicama Venecuele ponovo se danas okupljaju građani, kako pristalice Nikolasa Madura, tako i oni koji podržavaju Huana Gvaida.

Kako prenosi Si-eN-eN, u Karakasu se okupilo nekoliko hiljada Gvaidovih pristalica, dok su na ulicama i Madurove pristalice koje slave 1. maj.

Dan poslije sukoba na ulicama Karakasa, Gvaido je ponovo pozvao sljedbenike da izađu na ulice kako bi se završila, kako je rekao, „posljednja faza“ svrgavanja predsjednika Nikolasa Madura.

On je priznao da juče nije imao dovoljno pripadnika vojske na svojoj strani.

– Moramo da priznamo da ih nije bilo dovoljno. Moramo da insistiramo da se sve vojne i policijske snage zajedno pojave. Ne tražimo sukob, ne tražimo ga među braćom, štaviše želimo upravo suprotno tome. Hoćemo da budu na strani naroda – rekao je Gvaido.

Pristalice opozicije okupile su se na Trgu Atamira, a za sada nema naznaka da će se pomjeriti odatle, javlja reporter Si-eN-eN-a, dodajući da dio Gvaidovih pristalica priprema Molotovljeve koktele.

S druge strane, Maduro je povodom Praznika rada uputio čestitku uz poruku da će radnička klasa širom zemlje proslaviti svoj dan, ali i braniti tekovine uz veliki marš sa kojeg će reći „ne“ državnom udaru i američkom miješanju.

Lider socijalista Diosdado Kabeljo rekao je na skupu da vojska Venecuele ostaje lojalna Maduru, uprkos pozivima na pobunu, prenosi AP.

On je rekao da opozicioni lideri „hodaju kao zombiji“ pošto nisu uspjeli da izazovu opštu pobunu na koju je pozvao Gvaido.

Visoki komesarijat UN za ljudska prava upozorio je danas vlasti Venecuele da ne koriste „prekomjernu silu“ nad demonstrantima i pozvao sve strane da „odustanu od nasilja“.

Najmanje 69 ljudi je povrijeđeno u sukobima u Karakasu tokom jučerašnjih protesta.

Maduro je nakon toga izjavio da je Gvaido pokušao da izvede državni udar i da u tome nije uspio.

IZVOR: TANJUG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *