16:56 , петак , 23 март 2018
Početna / SVIJET / KINEZI KRENULI KA BALTIKU, ČEKAJU IH RUSI — NATO POSMATRA

KINEZI KRENULI KA BALTIKU, ČEKAJU IH RUSI — NATO POSMATRA

Kineska mornarička flota krenula je ka Baltičkom moru kako bi učestvovala na zajedničkoj vježbi sa Rusijom. Ka tom regionu krenula su tri broda predvođena vojnim razaračem, a u blizini je vježbu održao i NATO.
KINEZI
„Odred brodova kineske mornarice u sastavu razarača ’Čangša‘, fregate URO ’Junčen‘ i broda za snabdijevanje ’Lomahu‘ 18. juna je napustio luku Sania (u provinciji Hainan) i krenuo u pravcu Sankt Peterburga i Kalinjingrada kako bi učestvovao u zajedničkim rusko-kineskim vojnim vježbama ’Morska saradnja 2017‘“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva odbrane.
Prema podacima Ministarstva, vježbe će se odvijati u dvije faze od sredine jula do sredine septembra u vodama Baltičkog, Ohotskog i Japanskog mora.
Sprovođenje zajedničkih pomorskih vježbi ima za cilj jačanje i razvoj odnosa i sveobuhvatne strateške saradnje i partnerstva dvije zemlje, jačanje pomorskih snaga obe zemlje i jačanje saradnje na nivou komandi u zajedničkim operacijama kako bi se u slučaju potrebe savladale zajedničke prijetnje.
Sa druge strane, i NATO je održao prve „ratne igre“ u tom regionu, sa fokusom na odbranu „Suvalki prolaza“, koridora koji je kritičan za bezbijednost baltičkih saveznika, saopštili su danas zvaničnici.
Uski pojas, koji se nalazi na poljsko-litvanskoj granici, „u sendviču“ je između ruske militarizovane enklave Kalinjingrad i Bjelorusije, koja je blizak saradnik Kremlja.
Vojni stratezi upozoravaju da je to Ahilova peta istočnog boka NATO-a, jer bi njegovo oduzimanje odsjeklo tri saveznice i baltičke članice alijanse — Estonije, Letonije i Litvanije.

Izvor: Sputnik

Foto: Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *