15:32 , понедељак , 17 децембар 2018
Početna / BIH / KINEZI SNIMAJU FILM O KOMŠIJSKIM ODNOSIMA U BiH

KINEZI SNIMAJU FILM O KOMŠIJSKIM ODNOSIMA U BiH

Izašao je prvi trejler za film “Salvation“ koji su glumci iz BiH Emina Minka Muftić i Armin Omerović pod rediteljskom palicom Orkenbeka Bajsenbaja početkom godine snimali u Pekingu.

kinezifilm

U pitanju je priča o Bosancima i Hercegovcima, tačnije o prijateljima i komšijama Bošnjacima i Srbima, koje rat odvede na suprotne strane. U jednoj akciji Ivan kojeg igra Pavle Kujundžić, beogradski glumac koji živi u Kini, zapravo pokuša spasiti Fatimu (Emina Minka Muftić) i Faruka (Armin Omerović)…

– Ovaj film je nezaboravno iskustvo za mene, kako zbog profesionalnosti ekipe koja je radila sa nama, tako i zbog njihovog gostoprimstva. Snimali smo u jednoj napuštenoj fabrici u Pekingu, gdje je bio napravljen set. Imali smo uglavnom noćna snimanja, ali, bilo je ugodno iskustvo, pozitivan izazov za mene, obzirom da je to drugačija škola i tehnologija kojom su se koristili od one koju mi ovde koristimo. Susreli smo se i sa drugačijom rediteljskom estetikom, pa iako nije znao engleski jezik, uspjeli smo se razumjeti zahvaljujući izvrsnim prevodiocima- ispričao je Omerović, piše Coolstyle.

Kaže da je film “Salvation“ važna priča za sve u Bosni i Hercegovini, ali i za umjetničku scenu u BiH obzirom da su zahvaljujući agentu Anili Gajević i njenoj agenciji “Zona“ glumci uspjeli biti dio tako velikog i značajnog projekta kojeg čeka bogat festivalski život.

– Reditelj se bavio nama, ljudima u BiH, porodicom, našim nesretnim ratom, ali prije svega se bavio likovima, njihovim karakterima, što se vidi u traileru. Film je već prikazan na jednom od festivala i dobio je nagradu za najbolju režiju i kameru. Film inače ima dvije verzije, a postoji mogućnost da preraste i u dugometražni igrani, i tada bi snimali kod nas – naglasio je Omerović.

Izrazio je nadu da će publika u BiH film vidjeti uskoro, ali, nije mogao precizirati kada bi to moglo biti.

U autorskom timu filma je i scenograf Vedran Hrustanović.

Izvor: coolstyle.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *