15:31 , понедељак , 17 децембар 2018
Početna / VIJESTI / KOJA DRUŠTVENA MREŽA JE NAJGORA ZA PSIHIČKO ZDRAVLJE?

KOJA DRUŠTVENA MREŽA JE NAJGORA ZA PSIHIČKO ZDRAVLJE?

Istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu ispitali su korsnike društvenih mreža o njihovim navikama i raspoloženju dok ih koriste.

drustvena-mreza

Istraživanje je obuhvatilo 1.787 ljudi od 19 do 32 godine, a odnosilo se na Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine i LinkedIn. Prvi rezultat koji su istraživači dobili jeste da što više vremena mlada osoba provodi na društvenim mrežama, to je sklonija depresiji.

Pitate se kako društvene mreže utiču na depresiju? Osim što izazivaju osećaj ljubomore već i opsednutost životom druge osobe. Na kraju, to nas vodi do ubeđena da svi žive bolje i srećnije od nas samih.

Istraživači su kasnije došli i do rezultata koje mreže čine da se najviše osećamo pod stresom i manje vredno – na prvom mestu našao se Instagram, a na kraju YouTube koji ni najmanje nije uticao na nečije zdravlje.

Stručnjaci upozoravaju da će ovakav efekat mreže imati upravo na one pojedince koji imaju sklonosti da budu depresivni, ponajviše zbog niskog samopouzdanja koje nikada nisu izgradili.

 

Izvor: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *