19:26 , понедељак , 23 јул 2018
Početna / BIH / KOLIKO NAS KOŠTAJU NERADNI DANI?

KOLIKO NAS KOŠTAJU NERADNI DANI?

U svijetu je uobičajeno mnogo raditi da bi se moglo normalno živjeti. U Republici Srpskoj to baš i nije tako. Pogotovo u „svetom“ januaru.

370538_1

U svijetu je uobičajeno mnogo raditi da bi se moglo normalno živjeti. U velikom broju zemalja, praznuje se isti broj dana tokom cijele godine, kao što se u Republika Srpska praznuje u samo mjesec dana. Riječ je o svetom januaru, koji to ipak neće biti za sve.

Prvi, drugi, šesti, sedmi, deveti, 14. i 15. januar su samo zvanični neradni dani u Republici Srpskoj. Pored njih, praznuje se više vjerskih datuma.

Iako se raduju praznicima, i poštuju pravoslavne svece, oni koji su ostali bez posla moraju da rade.

„Mi nemamo nikakvog drugog prihoda, nemamo penzije, plate, moramo raditi, a oni kako hoće“, kaže Dana Malić, prodavačica na banjalučkoj tržnici za N1.

Uz produžene vikende, mnogi u januaru ne rade više od 10 dana. Za razliku od administracije, nezaposleni će makar prodajom badnjaka ne debelom minusu, pokušati ispuniti tanke novčanike.

Rekordni prihodi od direktnih i indirektnih poreza u Republici Srpskoj, podijeljeni sa brojem dana u godini daju odgovor koliko košta jedan neradni dan, 10.958,904 KM. Skoro nevjerovatnih 11 miliona maraka, puta sedam sigurnih neradnih dana, i minus u kasi zbog januarskog praznovanja doseže preko 75 miliona maraka.

Da je sve po Zakonu, pa i plaćeni vjerski praznici podsjetili su iz Ministarstva Uprave saopštenjem.

U dane republičkih praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Iz Ministarstva navode da je zakonom propisano da će načelnik opštine, odnosno gradonačelnik, odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave dužni da rade u dane praznika Republike i u kom obimu radi zadovoljenja neophodnih potreba građana.

Neki ljudi nemaju luksuz da ne rade u svetom januaru poput administracije, koju će rezultati rada ili nerada dočekati u narednom mjesecu uglavnom praznijom kasom.

(Mondo.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *