5:29 , среда , 20 јун 2018
Početna / SVIJET / KOLUMBIJA: ODGOVORITI ZAŠTO JE AVION OSTAO BEZ GORIVA

KOLUMBIJA: ODGOVORITI ZAŠTO JE AVION OSTAO BEZ GORIVA

Kolumbijski zvaničnici su saopštili da je sve više dokaza da se avion, koji je pao u centralnim dijelovima zemlje sa putnicima među kojima je bio i brazilski fudbalski tim, srušio jer je ostao bez goriva i da sada istraga treba da razjasni zašto se to dogodilo.

092303

Šef civilne avijacije Alfredo Bokanegra je rekao da preliminarna istraga pokazuje da u avionu u trenutku udara nije bilo goriva, prenio je Bi-Bi-Si.

„Istraga sada treba da razjasni zašto se to dogodilo“, rekao je on na konferenciji za novinare.

To potvrđuje navode pilota aviona, kako je zabilježeno na snimku razgovora sa kontrolom letenja, da je ostao bez goriva prije kobnog pada u Andima.

U avionu je bilo 77 ljudi – 71 osoba je poginula, šest je preživjelo.

Zvaničnik civilne avijacije Fredi Bonjila je rekao da, po pravilu, avion mora da ima u rezervi goriva koje je dovoljno za dodatnih 30 minuta leta kako bi u slučaju opasnosti mogao da stigne do alternativnog aerodroma.

On je istakao da u ovom slučaju, to nije bilo tako.

U, na momente, haotičnom snimku kontrole letenja, može se čuti kako pilot prije nego što je avion pao ponavlja zahtjev da sleti zbog „potpunog otkazivanja elektronike i nestanka goriva“.

Čuje se i kako mu kontrolorka letenja daje instrukcije dok avion gubi brzinu i visinu na oko osam milja udaljenosti od aerodroma Medeljin.

Snimak, koji je procurio u nekoliko medija u Kolumbiji, izgleda potvrđuje verziju preživjele stjuardese i pilota koji je letoo u blizini i koji je čuo očajničke pozive na pomoć pilota aviona.

To, kao i činjenica da avion nije eksplodirao prilikom udarca u zemlju, ukazuju da je uzrok pada bio nestanak goriva.

Rojters navodi da je avion u vlasništvu bivšeg ljevičarskog venecuelanskog političara i biznismena, dok je operater mala bolivijska kompanija „Lamia“ specijalizovana za prevoz fudbalskih ekipa.

Ovo je bio jedini ispravan od tri aviona koji posjeduje ta kompanija.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *