2:28 , субота , 16 фебруар 2019
Početna / BIH / KONSENZUS ZA AKTIVACIJU AKCIONOG PLANA ZA ČLANSTVO U NATO

KONSENZUS ZA AKTIVACIJU AKCIONOG PLANA ZA ČLANSTVO U NATO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je u ovom trenutku preuranjeno govoriti o članstvu BiH u NATO-u. poslije sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Ivanić je istakao da u BiH trenutno postoji politička saglasnost da bude aktiviran Akcioni plan za članstvo.IVANIC I NATO On je naglasio da je BiH opredijeljena za nastavak saradnje sa NATO-om, učešće u mirovnim misijama, te nastavak zajedničke borbe protiv terorističke organizacije „Islamska država“.

Kao stvarna prepreka aktiviranju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO, ponovo je istaknut usporeni proces knjiženja vojne imovine u vlasništvo BiH.

Stoltenberg je rekao da je knjiženje vojne imovine pokazatelj da BiH ima stvarnu kontrolu nad vlastitim oružanim snagama, a redefinisanje ovog uslova za MAP podrazumijeva konsenzus svih 28, a uskoro i 29 članica NATO-a. Istaknuto je zadovoljstvo što Oružane snage BiH veoma uspješno ispunjavaju sve zadatke u okviru mirovnih misija i što su vrlo pouzdan oslonac NATO-u i UN širom svijeta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *