16:22 , недеља , 21 јул 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / KORPORACIJE ULAŽU U BUDUĆNOST TENISA U SRPSKOJ

KORPORACIJE ULAŽU U BUDUĆNOST TENISA U SRPSKOJ

Sportisti su poznati kao veliki i istrajni borci, što je svakako od pomoći u vremenu kada se teško dolazi do sredstava kako bi sportski klubovi funkcionisali, a manifestacije koje oni organizuju bile na nivou koji zaslužuju.

slikacitava (7)

Ipak, da nije pomoći domaćih kompanija, vrlo je upitno šta bi se desilo sa sportom u Republici Srpskoj, pa slična situacija nije zaobišla ni takozvani „bijeli sport“ – tenis.

U Teniskom klubu „Mladost“ iz Banjaluke, koji je dugogodišnji organizator međunarodnog turnira ATP Challemger, kažu da imaju podršku domaćih kompanija, ali i gradske i republičke vlasti.

„Kada je podrška kompanija u pitanju, to uvijek može bolje, jer su nam potrebna daleko veća sredstva i uvijek smo u nekoj ‘stisci’, pa u ‘pet do 12’ završavamo stvari, što u normalnim zemljama nije tako“, navodi Milan Radaković, direktor banjalučkog Challemger-a.

Dodaje da su sve firme sa kojima „Mladost“ sarađuje prijatelji kluba i da su one već dugi niz godina uz klub.

„To su, prije svega, m:tel i Lanaco, zatim Nova banka, Sber banka, Triglav osiguranje. Jeste da su nam smanjena sredstva posljednje dvije godine u odnosu na raniji period, ali smo u suštini zadovoljni“, zaključuje Radaković.

Radovan Milojica, direktor prijedorskog Teniskog kluba „Dr Mladen Stojanović“, ističe da kompanije u BiH, pogotovo u Prijedoru, podržavaju sport prema svojim mogućnostima.

„Mi smo ovdje pomalo ‘slijepo crijevo’, pa su tako u Prijedoru smještene uglavnom poslovne jedinice kompanija, dok su centrale u Banjaluci i Sarajevu. Ali, opet, ne možemo biti nezahvalni i reći da one ne podržavaju naše aktivnosti i programe“, ističe on.

Dodaje da kompanije posebno podržavaju međunarodne manifestacije koje su interesu, kako kluba i Prijedora, tako i RS i BiH.

„Uz dobru riječ i dobar pristup, uvijek se može naći neki zajednički interes. Treba jako puno razumijevanja, jer je sport u RS pao na niske grane“, navodi Milojica.

Ističe da je situacija u privreda veoma loša, te da je to preslikano i na sport i kulturu.

„Ipak, prezadovoljan sa saradnjom sa kompanijom m:tel, jer oni imaju razumijevanja i sluha za nas. Oni podržavaju manifestacije koje su od interesa za BiH, pogotovo naš turnir iz evropskog kalendara takmičenja, na kojem učestvuju dječica do 12 godina iz cijelog svijeta. To znači da podržavaju budućnost sporta i ja sam im veoma zahvalan na podršci“, ističe Milojica.

Saša Stovragović, direktor Teniskog kluba „Banjaluka“, koji je organizator turnira Banjaluka Ladies Open, navodi da za sada imaju razumijevanje samo kompanija iz RS, iako je riječ o turniru od značaja za cijelu BiH, a i on posebno izdvaja saradnju sa kompanijom m:tel.

„Sa m:tel-om imamo dugogodišnju saradnju, tačnije od prvog dana. I ne samo po pitanju turnira Banjaluka Ladies Open, već i kada su ostale aktivnosti kluba u pitanju. Tu su još i Sber banka, Meridijan…“, nabraja on.

Iako kaže da u osnovi ne postoji neka velika zainteresovanost kompanija, ipak je veliki dijapazon onih sa kojima sarađuju, ali napominje da je među njima samo nekoliko kompanija koje su prijatelji kluba, koje ga podržavaju i sa kojima je zadovoljan.

„Bez njihove pomoći nema govora o tome da bi klub uopšte postojao, a kamoli da bi napravio nešto od međunarodnog značaja, kao što smo mi napravili“, zaključuje Stovragović.

IZVOR: GLAS SRPSKE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *