10:45 , четвртак , 21 март 2019
Početna / ISTAKNUT / KOSOVO NIJE PRIMLJENO U INTERPOL

KOSOVO NIJE PRIMLJENO U INTERPOL

Samoproglašena država Kosovo nije uspela da postane članica Interpola.

Zahtev Kosova nije prošao ni u drugom krugu glasanja, saznaje RTS. Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16. Glasanju je prethodila pauza koja je određena kako bi, saznajemo, delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice pre drugog kruga glasanja. Ovo je velika pobeda Srbije, kaže za RTS ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ministar Stefanovića je u uvodnom obraćanju oštro reagovao na sednici Generalne skupštine zbog kršenja Rezolucije 1244.

Delegati su potom obrazlagali svoju odluku o zahtevu Kosova za prijem u članstvo Interpola. Namibija i Rumunija su podržale Srbiju, a za reč su se javili i delegati iz Španije, Maroka, Kipra, Kine, Belorusije, Rusije.

Nakon rasprave prvi put se glasalo o članstvu, a Kosovo nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu. Novom glasanju je prethodila pauza koja je određena kako bi, saznajemo, delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice pre drugog kruga glasanja.

Ministar Stefanović oštro se usprotivio određivanju pauze i na pitanje predsedavajućem na osnovu čega je određena pauza nije dobio odgovor.

Ni u drugom krugu Kosovo nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu.

Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtev za članstvo – 2010, 2015. i 2017. godine.

Interpol je prošle godine usvojio Rezoluciju po kojoj zemlje koje traže prijem moraju biti članice UN ili imati status posmatrača.

 

IZVOR-RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *