0:52 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / SVIJET / KRAJ POSLE 5 DECENIJA, SIŠLA POSLEDNJA TOJOTA

KRAJ POSLE 5 DECENIJA, SIŠLA POSLEDNJA TOJOTA

Poslednja Tojota proizvedena u Australiji sišla je danas sa proizvodne trake, čime je japanska firma okončala više od pet decenija proizvodnje u toj zemlji.

tojota

Tojota je 2014. godine najavila prestanak proizvodnje vozila u svojim neprofitabilnim australijskim pogonima, pridruživši se još dvojici velikih proizvodjača automobila u toj zemlji – „Fordu“ i kompaniji Holden, ogranku američkog giganta DŽeneral Motorsa, izveštava agencija AFP.

„Ford“ je prošle godine zatvorio proizvodnu liniju u Australiji, a Holden će kasnije ovog meseca zakatančiti svoju preostalu fabriku automobila u Adelejdu.

Sve tri kompanije krive jačanje australijskog dolara i sve konkurentnije tržište za pad lokalne automobilske industrije.

„Tojota je postala vodeći proizvođač automobila u Australiji“, rekao je predsednik japanske kompanije u Australiji Dejv Batner, pred oko 3.000 zaposlenih na zatvaranju pogona Altona u Melburnu.

„Vozila proizvedena ovde postala su sinonim za kvalitet i pouzdanost ne samo u Australiji, već i u svetu, budući da su izvožena i u druge regione poput Bliskog istoka“, dodao je on.

Oko 2.600 radnika ostalo je bez posla, ali je kompanija zadržala oko 1.300 njih koji će raditi na distribuciji i prodaji, kao i istraživanju i dizajnu.

Premijer Malkolm Turnbul rekao je da je ovo tužan dan, ali je istakao nove mogućnosti proizvodnje višeg nivoa prerade kao način za ublažavanje gubitaka radnih mesta.

„Investicije koje imamo u sektoru odbrane, posebno u vojnopomorskoj brodogradnji, podrazmevaju hiljade radnih mesta u proizvodnji“, rekao je on novinarima.

U Australiji su se automobili proizvodili skoro jedan vek, pri čemu je ova industrija zapošljava desetine hiljada radnika dok nije počela da posustaje tokom protekle decenije zbog efekata visokog australijskog dolara, slabljenja izvoza i povećanja troškova proizvodnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *