16:33 , уторак , 18 децембар 2018
Početna / BIH / KRAJNJE JE VRIJEME DA 1. MART KONAČNO ODE U ISTORIJU

KRAJNJE JE VRIJEME DA 1. MART KONAČNO ODE U ISTORIJU

Sve dok i na simbolički način svi politički predstavnici konstitutivnih naroda i oba entiteta ne budu tačku stavili na ratne događaje i na sve ono što je Dejtonski sporazum u suštini, kaže Tadić, nećemo u ovoj zemlji imati osjećaj da smo dobrodošli i da BiH jednako pripada svima.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je Srni da 1. mart nije i nikada neće i ne može da bude praznik za srpski narod u BiH.

Prema njegovim riječima, to je dan kada se 1992. godine desio nelegalni referendum, ali i ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, što je srpski narod doživio kao početak njegovog progona sa prostora Federacije BiH.

„Mi smatramo taj datum danom u kojem je počeo rat i kada su počele da se dešavaju negativne stvari u BiH. Zato taj datum nikada nećemo moći da prihvatimo kao svoj, i zato će i ovaj 1. mart za mene biti običan radni dan, kao i svaki drugi“, rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Doma naroda Paramentarne skupštine BiH Ognjen Tadić smatra da je krajnje vrijeme da 1. mart, kao veoma sporan datum za srpski narod u BiH, konačno ode u istoriju.

„Svih ovih godina iza nas, pa tako i ove suočavamo se sa pitanjem u kojoj mjeri je ovo društvo na zreo i civilizovan način prihvatilo Dejtonski mirovni sporazum. Tokom ovakvih situacija u vezi sa obilježavanjem 1. marta kao takozvanog dana nezavisnosti BiH u entitetu Federacija BiH, to pitanje dolazi na dnevni red sasvim opravdano“, rekao je Tadić Srni.

Sve dok i na simbolički način svi politički predstavnici konstitutivnih naroda i oba entiteta ne budu tačku stavili na ratne događaje i na sve ono što je Dejtonski sporazum u suštini, kaže Tadić, nećemo u ovoj zemlji imati osjećaj da smo dobrodošli i da BiH jednako pripada svima.

„Tako je i u ovom slučaju. Odgovornost je najviše na onima koji za sebe kažu da najviše vole i brane BiH i da je vrijeme da jedan očigledno sporan datum, koji se navodno slavi u ime cijele BiH, konačno ode u istoriju“, kategoričan je Tadić.

Prema njegovim riječima, to se vjerovatno neće desiti u skorije vrijeme, ali za nadati se da će neka nova politička generacija, koja će možda doći na vlast poslije ovogodišnjih opštih izbora, imati više političke mudrosti da donese odluku o tome.

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Momčilo Novaković /NDP/ kaže za Srnu da je i poslije 26 godina od 1. marta 1992. godine ostao isti osjećaj – gorki osjećaj bespotrebnosti tadašnjeg referenduma i svega onoga što se dešavalo tih predratnih dana.

„Bila su tri naroda koja su imala drugačija rješenja, ali dva naroda nisu smatrala da je potrebno tražiti neko novo, drugačije rješenje unutar države koja je bila zajednička i odlučili su se na taj potez održavanja, za nas Srbe, nelegalnog referenduma“, istakao je Novaković.

To je, podsjeća on, natjeralo Srbe da traže drugačiju, novu poziciju unutar BiH, a onda u tom traženju nismo imali, nažalost, podršku drugih tako da je došlo do krvoprolića za koje znamo kako se završili i na koji načinu su Srbi poslije toga definisali svoj status putem mirovne konferencije u Dejtonu.

Predsjednik Asocijacije stvaralaca Republike Srpske Momčilo Krajišnik ocjenjuje da je 1. mart 1992. godine sudbonosan datum u istoriji naroda BiH.

„Mislim da je taj dan, kada su verifikovani rezultati referenduma na koji su izašli građani hrvatske i muslimanske nacionalnosti, bio početak rata u BiH, a događaj na Baščaršiji, kada je ubijen otac mladoženje u srpskim svatovima, bio je povod da se kasniji događaji na neki način nadovezuju na ovo svirepo ubistvo“, kaže Krajišnik.

On smatra da je to bila posljedica nepromišljene politike koja je tada vođena na način da se srpskom narodu na silu nametne nezavisna BiH, zbog čega taj datum treba pomenuti, ali nikako ne treba slaviti.

„Ali, pošto u BiH svaki narod bira šta će slaviti, a šta će žaliti, smatram da svaki narod treba da odabere datum koji će obilježavati. Za Srbe je taj datum tragičan jer je to bio pokušaj nametanja volje i poruka šta očekuje Srbe ukoliko ne budu imali svoju republiku. Republika Srpska je na neki način bio odgovor na ovaj datum, odbosno čvrst stav srpskog naroda da se ne može nešto nametati narodu koji nije voljan da prihvati nepravedno rješenje“, zaključio je Krajišnik.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, dok se ovaj datum u Republici Srpskoj ne slavi.

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *