11:30 , четвртак , 15 новембар 2018
Početna / BIH / KUD „NOVO NASELJE JANJA“ POBJEDNIK DJEČIJEG FESTIVALA FOLKLORA

KUD „NOVO NASELJE JANJA“ POBJEDNIK DJEČIJEG FESTIVALA FOLKLORA

Kulturno-umjetničko društvo ,,Novo naselje,, iz Јanje kod Bijeljine osvojilo je prvo mjesto na 18. Festivalu dječijeg folklora, izvornih pjesama i instrumenata Republike Srpske koji je danas održan u Zvorniku.

prikaz (2)

Drugo mjesto dijele KUD „Glogovac“ iz Bijeljine i KUD „Stara gora“ iz Rogatice, a treće mjesto dijele KUD „Vladimir Gaćinović“ iz Bileće i KUD „Ljubinje“ iz Ljubinja.

U konkurenciji folklornih sekcija prvo mjesto osvojila je OŠ „Petar Petrović Njegoš“ iz Boljanića kod Doboja, drugo OŠ „Vuk Karadžić“ iz Vasenice, a treće mjesto OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bratunca.

Za prikaz običaja prvo mjesto osvojio je KUD „Lazarica“ iz Stanara, drugo mjesto KUD „Kakmuž“ iz Kakmuža i treće „Sočkovac“ iz Sočkovca.

U konkurenciji literarnih radova prvo mjesto osvojila je Sofija Gutalj iz OŠ „Sveti Sava“ Zvornik, drugo mjesto Tamara Šavija iz ove škole, a treće Miloš Samardžić iz OŠ „Vuk Karadžić“ iz Vlasenice.

U konkurenciji likovnih radova prvo mjesto osvojio je Budimir Dupljanin iz OŠ „Vuk Karadžić“ Vlasenica, drugo mjesto Helena Јović iz OŠ „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka kod Zvornika i treće mjesto Kristina Vučak OŠ „Sveti Sava“ iz Rogatice.

Na 18. Festivalu dječijeg folklora, izvornih pjesama i instrumenata Republike Srpske nastupilo je oko 1.000 učesnika iz Republike Srpske i Srbije.

Festival je smotra dječijeg stvaralaštva, igre, pjesme, narodnih nošnji i muzike na kome učestvuju djeca uzrasta do 15 godina. Manifestacija ima za cilj da od zaborava čuva narodne običaje, nošnje, pjesme, igru i muziku.

Organizator Festivala je zvornička „Prosvjeta“ koja je prije 18 godina i pokrenula ovu manifestaciju, u saradnji sa osnovnim školama „Sveti Sava“ Zvornik i „Desanka Maksimović“ Čelopek kod Zvornika.

IZVOR-INFOBN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *