17:30 , уторак , 26 март 2019
Početna / BIH / KUPALIŠTA U BiH ODNIJELA 11 ŽIVOTA

KUPALIŠTA U BiH ODNIJELA 11 ŽIVOTA

Na bazenima i rekama u BiH spasilaca ni za lek, a broj nesreća ove sezone raste iz nedelje u nedelju. Broj nastradalih u porastu poslednja dva meseca, a žege tek počinju.

rs-kupalista-odnela_620x0

U DRINSKOM jezeru, u mestu Brodar kod Višegrada, pronađeno je nepoznato telo žene. Uroš Galić (24) iz Ribnika udavio se u subotu na jednom od dva jezera turističkog kompleksa Balkana, kod Mrkonjić Grada, a isti dan na drugom kraju BiH tokom kupanja nastradao je 38-godišnji S. N. iz Fojnice, koji se utopio u Prokoškom jezeru.

Broj nastradalih kupača je u porastu i od 1. juna i do danas, na rekama i jezerima u BiH je ugašeno čak 11 života. Nastradali su mahom jer nisu bili dobri plivači, ili zbog naglih promena temperature tela prilikom skakanja u vodu. Sve u svemu, nameće se neophodnost postavljanja spasilaca na javnim kupalištima, kojih očigledno nema skoro nigde!

Kako saznaju „Novosti„, opštine u kojima postoje javna, prirodna kupališta beže od odgovornosti kada je reč o pomenutim tragedijama.

Načelnica Mrkonjić Grada Divna Aničić izjavila je da ta opština nije odgovorna za pomenute slučajeve i da se raspitamo „kod odgovornih“, misleći na iznajmljivače ležaljki na Balkani.

– To kupalište ne pripada opštini, pa samim tim nismo ni odgovorni za sve što se dešava na njemu. Pitajte one koji iznajmljuju ležaljke zašto nisu angažovali spasilačke službe – odgovorila je Aničićeva u telefonskom razgovoru.

U banjalučkoj opštini su objasnili da „ciklus odgovornosti“ polazi od samih mesnih zajednica, odnosno građana.

– Postoje spasilačke službe koje se angažuju na gradskim kupalištima, na osnovu zahteva MZ. Trenutno je u gradskoj službi „pokrivena“ samo plaža kod Zelenog mosta u naselju Obilićevo. Civilna zaštita Banjaluke u saradnji sa Ronilačkim klubom Buk angažuje spasioce svakog leta tamo gde su potrebni – objasnio je načelnik Odseka civilne zaštite Banjaluke Mladen Ćućun, napomenuvši da grad za te namene godišnje izdvaja 5.000 KM. – Na drugim, takozvanim divljim kupalištima nažalost nije bilo inicijative da se urede kao javna kupališta, a građani često idu baš na takva mesta i onda se dešavaju nesreće.

Podsetimo, prva žrtva utapanja ovog leta je bio državljanin Srbije Darko Tasić (40) iz Vranja, koji se 1. juna utopio u Vrbasu na plaži u Šeheru kod Banjaluke. Pero Milić iz Banjaluke utopio se u Vrbasu 24. juna, na svoj 29. rođendan. On je s dvojicom prijatelja bio na roštilju na plaži kod restorana „Sidro“. Dušan Skopljak (59) iz Stupne kod Šipova utopio se u reci Plivi 25. juna kada je, kako se pretpostavlja, slučajno pao u vodu.

Dva slučaja utapanja zabeležena su u reci Drini. Kod Pavlovića mosta u Bijeljini 28. juna se utopio Lj. L. (55) iz sela Velika Obarska. Dva dana ranije tokom kupanja na lokaliteteu Kriva Drina kod Bratunca utopio se Dejan Andrić (20) iz Srebrenice. Na veštačkom jezeru u Maloj Bukovici kod Doboja 28. juna utopio se B. Ž. (29).

Duško Pekić (25) iz Bosanske Dubice utopio se 9. jula u reci Uni u mestu Ševarlije.

ZAKON

MIROSLAV Mišković iz Ronilačkog kluba „Buk“ iz Banjaluke i koordinator Spasilačke službe u BiH kaže da najveći problem predstavljaju neuređena kupališta i savetuje sve roditelje i njihovu decu da na kupanje idu isključivo na uređena kupališta, koja imaju spasioce.

– Veliki je problem kada se ne zna ko upravlja kupalištem, kao što je to slučaj na jezeru Balkana. Tu imate situaciju da se opština hvali brojem turista, a ne zna se ko upravlja kupalištem da biste mogli da organizujete spasilačku službu – kaže Mišković.

 

IZVOR-VEČERNJE NOVOSTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *