10:19 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / BIJELJINA / LIJEPO VRIJEME IDE NARUKU POLJOPRIVREDNICIMA U SEMBERIJI: POLJA POD KUKURUZOM

LIJEPO VRIJEME IDE NARUKU POLJOPRIVREDNICIMA U SEMBERIJI: POLJA POD KUKURUZOM

Sjetva kukuruza u Semberiji u punom je jeku, a ovog proljeća će biti zasijano 30.865 hektara oranica, od čega najviše kukuruzom oko 24.450 hektara, a ostalo pod sojom, suncokretom, duvanom, povrćem i industrijskim i krmnim biljem.

22510

Ukoliko vremenske prilike dozvole, procenjuje se da će obradive površine biti iskorištene 99 odsto. Poljoprivrednike je obradovala i isplata zaostalih podsticaja iz prošle godine, ali i regresirano gorivo koje je obezbedila Vlada RS. Poljoprivrednici kažu da je setva iz godine u godinu sve skuplja, ali da ako ne zaseju onda se nemaju čemu ni nadati.

Miroslav Vasić iz semberskog sela Batković kaže da je posejao četiri hektara kukuruza.

– Vreme nam je išlo na ruku. Lako smo obavili predsetvene radove i zasejali. Cene semena i ostali repromaterijal su na prošlogodišnjem nivou. Trudio sam se da sve platim iz sopstvenih sredstava, jer se u današnje vreme nije dobro mnogo ni zaduživati. Što sam mogao uradio sam, ali džaba nam sav trud ako bude suše ili poplava. Nadamo se najboljem – kaže ovaj ratar.

Poljoprivrednici, kažu, da bez pomoći nadležnih ne bi uspeli da pripreme oranice, obezbede seme, đubrivo i zaštitna sredstva. Podsticaji i regresirano gorivo koje im je obezbedila Vlada RS, prema rečima Petra Stanarevića, mnogo znače.

– Imam pravo na oko 400 litara goriva. Potrošim i više, ali dokupim. Sa ovim subvencijama ušteda je velika. Kad bi se plaćalo kao na benzinskim pumpama litar po 1.80 KM ne bismo imali nikakvu računicu. Mnogo oranica bi ostalo nezasejano – kaže Stanarević.

Isplata podsticaja i obezbeđeni plavi dizel poljoprivrednicima pomaže da kvalitetno obave setvu u optimalnom roku.

– Premija je stigla u pravo vreme. Đubrivo poskupelo nekoliko puta, gorivo isto. Možemo da kupimo sve što nam je neophodno bez kredita, zaduživanja i visokih kamata. U proleće je svaka marka dragocena – kaže Ostoja Nikolić iz Udruženja proizvođača mleka i uzgajivača goveda RS.

Prolećna setva počela je i na Poljoprivrednom dobru „Semberija“ gde će biti zasejano oko 1.100 hektara.

– Oko 610 hektara kukuruza, 350 hektara soje, 100 hektara semenskog suncokreta i po 30 hektara graška i boranije. Kiša koja je nedavno pala dobrodošla je drugim usevima, ali je nakratko zaustavila setvu. Uprkos svemu završićemo u predviđenom roku. Velike površine zasejavamo, setva sve skuplja i skuplja, tako da će nam dobro doći podsticaji – kaže Slaviša Gligorević, tehnički direktor PD „Semberija“.

Vlada RS isplatila je poljoprivrednicima deo zaostalih podsticaja iz prošle godine, a do kraja meseca obećano je da će biti isplaćen i ostatak duga.

– Oko 35.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj moći će da ostvari i pravo na regresirano dizel gorivo – rekao je Aleksandar Macanović, portparol ministarstva poljoprivrede RS.

– Uplaćeno je 15 miliona maraka čime je ukupna suma za podsticaje u 2016. godini dostigla iznos od 45 miliona KM. Ostalo je da se isplati još 15 miliona i ovaj dug će biti izmiren do kraja aprila. Obezbedili smo i regresirano gorivo. Za ove namene planirano je 5,5 miliona KM. Svako registrovano poljoprivredno gazdinstvo moći će da dobije 100 litara po hektaru, po ceni nižoj za 6o pfeninga od maloprodajne na benzinskim pumpama. Ugovor je potpisan sa 22 distributera. Ovu meru Vlada RS provodi već petu godinu – kaže Macanović.

U pravilniku usvojene primedbe ratara

Budući da je optimalni agro rok za setvu kukuruza od 5. do 25. aprila, ovaj posao će poljoprivrednici, ukoliko vreme posluži, obaviti do kraja meseca. Ratari i dalje zahtevaju korekciju Pravilnika o podsticajima za ovu godinu, plavi dizel i zaštitu domaće proizvodnje od uvoza. Samo tako, tvrde, poljoprivreda u RS može opstati. U resornom ministarstvu kažu da su u novi Pravilnik ugradili sve opravdane zahteve poljoprivrednika, kao i inicijativu da se u ovoj godini više pažnje posveti tekućoj proizvodnji, a ne investicijama.

Izvor: Blic.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *