5:53 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / SVIJET / LITVANIJA POSTALA ČLANICA EVROZONE

LITVANIJA POSTALA ČLANICA EVROZONE

Litvanija je od danas 19. članica evrozone i umjesto domaće valute litasa usvojiće evro, čije će novčanice sama štampati od 2016. godine.

litvanija

Do tada će joj centralna banka Nemačke pozajmiti 132 miliona novčanica iz svog trezora, koje će, kako je ranije javio AFP, litvanska centralna banka vratiti kada počne da štampa novčanice.
U međuvremenu, Litvanija, sa tri miliona stanovnika, kuje svoje kovanice evra.
Dok su novčanice istog izgleda u celoj evrozoni, svaka članica monetarne unije ima pravo da izabere sopstvene nacionalne simbole koji ce se naći na kovanicama. Na litvanskim novčićima evra biće nacionalni grb, vitez na konju sa mačem i štitom u rukama, čime se odaje pošta valuti te zemlje još iz 14. veka.

Centralna banka Litvanije nedavno je izdala komemorativnu kovanicu od srebra kojom se oprašta od litasa.
Prvih 15 dana u novoj godini, litas će cirkulisati paralelno sa evrom, a banke i pošte već su snabdevene evropskom valutom, dok su maloprodavci i građani imali priliku da unapred pribave nove kovanice. Mnogi maloprodavci potpisali su memorandum u kom obećavaju da usvajanje evra neće iskoristiti kao izgovor za podizanje cena.
EU je u julu Litvaniji dala „zeleno svetlo“ za uvođenje evra, pošto je utvrđeno da je ispunila mastrihtske kriterijume u pogledu javnog duga, budžetskog deficita, stope inflacije i dugoročnih kamata.
Litvanija je počela da koristi litas 1922, a ponovo ga je uvela 1993, nakon što je iz upotrebe izbacila rublju, posle izlaska iz Sovjetskog saveza 1990. Rublja je u Litvaniji bila u upotrebi od kraja Drugog svetskog rata.
Od 1994. litas je vezan za dolar a od 2002. za evro. Međutim, Litvanija, koja je postala članica EU 2004, nije primljena u evrozonu 2007. sa Slovenijom, zbog visoke inflacije i ekonomske krize, navodi sajt Juronjuz (euronews.com).

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *