20:53 , utorak , 16 januar 2018
Početna / BIH / LJEKARI U DEVET KANTONA OD DANAS U GENERALNOM ŠTRAJKU

LJEKARI U DEVET KANTONA OD DANAS U GENERALNOM ŠTRAJKU

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH danas je stupio u generalni štrajk u kojem učestvuje devet kantona, a u četiri odmah kreće obustava rada.

Sindikat zahtijeva potpisivanje federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, a štrajk će se provoditi do ispunjenja zahtjeva.

091438

Danas rad obustavljaju ljekari u Tuzlanskom kantonu, Zeničko-dobojskom kantonu, Bosanskopodrinjskom kantonu i Posavskom kantonu, a u Kantonu Sarajevo je zakazan sastanak s premijerom Elmedinom Konakovićem.

„Imali smo manje od dvije sedmice da ispunimo sve zakonske uslove za štrajk, a s obzirom na to da to ide veoma sporo, pojedine ustanove i kantoni nisu stigli ispuniti uslove pa štrajk počinje u devet kantona, a obustava rada će ići sukcesivno. Od sastanka s premijerom Konakovićem zavisi da li će doći do obustave rada u KS jer smo vrlo blizu konačnog dogovora i potpisivanja ugovora“, kazao je predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Rifat Rijad Zaid.

Obraćanje štrajkačkog odbora planirano je u 10:30 sati u Kantonalnoj bolnici Zenica, a ljekari će svoje vrijeme u štrajku provesti na radnim mjestima.

Izvor: Kliks

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *