20:33 , среда , 23 мај 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / LJETNO RAČUNANJE VREMENA ŠTETNO I NEEFIKASNO

LJETNO RAČUNANJE VREMENA ŠTETNO I NEEFIKASNO

Kolorado – Pomjeranje časovnika za jedan čas unaprijed tokom ljetnih mjeseci, što je uobičajena praksa u Evropi i Sjevernoj Americi, može uzrokovati zdravstvene poteškoće i imati niz štetnih posljedica, tvrde naučnici sa Univerziteta Kolorado.

20170312125720_231732

Prelazak na ljetno računanje vremena kratkoročno znači za jedan čas kraći san, ali dugoročno donosi duže trajanje dana u toku šest mjeseci od kraja marta do kraja oktobra.
Međutim, naučna istraživanja pokazala su da će pomjeranje časovnika sa 2.00 na 3.00 časa u nedjelju, 26. marta, vjerovatno rezultovati povećanjem broja srčanih i moždanih udara, izazvati rast broja automobilskih nesreća, te smanjiti radnu efikasnost.

Naučnici smatraju da to neće rezultovati smanjenjem potrošnje električne energije, suprotno nekadašnjim vjerovanjima.

Oni tvrde da čak i manji poremećaji ustaljenih obrazaca spavanja mogu imati značajne posljedice.

„Naša studija ukazuje na to da nagle, pa i male promjene ritma sna mogu imati štetan efekat“, istakao je Amnit Sandu sa Univerziteta u Koloradu, čija je studija bolničkih podataka otkrila skok broja srčanih udara za 25 odsto u ponedjeljak, dan nakon početka ljetnog računanja vremena.

Ljetno računanje vremena, koje ove godine traje do 29. oktobra, usvojeno je za vrijeme Drugog svjetskog rata kao mjera štednje struje. Logika je bila da duže trajanje dana znači da će ljudi manje vremena provoditi uz električnu rasvjetu.

Praksa se ustalila u većem dijelu Sjeverne Amerike i Evropi, ali ne i u većini drugih zemalja svijeta.

 

IZVOR-GLAS SRPSKE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *