18:00 , петак , 24 мај 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / LOŠA GODINA ZA SEMBERSKE DUVANARE

LOŠA GODINA ZA SEMBERSKE DUVANARE

Semberskim proizvođačima duvana suša je donela velike probleme jer je prinos prepolovljen, a duvan je jako lošeg kvaliteta.

duvan-semberija

Nadaju se da će pokriti troškove proizvodnje ukoliko im na ruku bude išlo lepo vreme ovih meseci kako bi berba duvana mogla da potraje do novembra.

Poslednje kiše su popravile stanje duvana na oranicama i ako ne bude ranog mraza, proizvođači mogu očekivati zaradu.

Duvan u Semberiji proizvodi 80 poljoprivrednika na 270 hektara. Ovogodišnjom proizvodnjom nisu zadovoljni, jer su visoke letnje temperature i suša oštetile rod duvana.

Procene su da je prinos prvih branja za 60 odsto manji. Dragan Jović iz Čađavice, koji proizvodi duvan 30 godina, kaže da je ovo jedna od najlošijih godina.

– Prve berbe su bile nikakve, kvaliteta duvana jako loš, a veliki su odbici od 10 do 12 odsto u prašini. Crni duvan je 2,56, treća i četvrta klasa, to je prosek cene 2,80 KM – kaže ovaj proizvođač duvana.

Poslednje kiše doprinele su bržem razvoju duvana jer je biljka formirala nove i zdrave listove. Jović kaže da se nada da će jesen biti povoljnija i kako bi potrajala berba.

– Samo da ne bude mraza i kako bi se izvukli i pokrili troškove. Ovo je skupa proizvodnja, skupi repromaterijali i ulaganja su velika. Zahteva i mnogo fizičkog rada, pa se mora izvdojiti mnogo za sezonske radnike.

Preduzeće „Duvan“ mi duguje 20.000 maraka, ali neću odustati od ove proizvodnje – priča ovaj duvandžija.

Kaže da je navikao na promene u proizvodnji i da je svu mehanizaciju preusmerio u proizvodnju duvana.

– Godinama sam radio da bi kupio sušaru, peć, traktor i za to namenjene priključke. Sad je to kamara gvožđa. Zemlja nije kvalitetna i bolje se isplati duvan nego ratarske i povrtarske kulture – kaže ovaj višegodišnji proizvođač duvana.

I organizator proizvodnje, preduzeće „Duvan“ neće ispuniti plan i otkupiti 500 tona suvog duvana.

– Do sada smo otkupili 150 tona treće i četvrte klase – kaže tehnolog u AD „Duvan“ Slavko Mihajlović.

Kaže da je jesenja kiša mnogo pomogla, nakon sušnog perioda, i da će dobro doći rastu ove industrijske biljke.

– Obustavili smo branje da bi duvan „naradio“, očistili nagorele listove i sad očekujemo malo bolji kvalitet – kaže Mihajlović.

Proizvodnja na 340 hektara Sa kooperantima u Semberiji i Posavini preduzeće „Duvan“ ugovorilo je proizvodnju na 340 hektara.

Otkupna cena duvana ista je kao i prošle godine. Proizvođače, koji ostvare prinos veći od 1.500 tona po hektaru, preduzeće „Duvan“ nagrađuje premijom od 30 pfeninga po kilogramu.

Međutim, malo je proizvođača koji će uspeti da u ovako lošoj godini ostvare taj benefit.

 

Izvor: Bijeljina Danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *