5:54 , понедељак , 18 јун 2018
Početna / REGION / MAKEDONIJA- ODLUKA NA SASTANKU LIDERA SA IVANOVIM

MAKEDONIJA- ODLUKA NA SASTANKU LIDERA SA IVANOVIM

Da li će situacija u Makedoniji eksalirati, zavisi od toga ko će se od stranačkih lidera jutros pojaviti u kabinetu makedonskog predsjednika.

100700

Situacija u Skoplju se smiruje jer je najveća opasnost od eskalacije sukoba izbjegnuta evakuacijom poslanika SDSM-a, DUI-ja i Alijanse za Albance kojima je, kako se navodi, prijetio linč od naroda revoltiranog izborom Džaferija za novog predsjednika Parlamenta, javlja makedonski Dnevnik.

– Svako treba da bude odgovoran za svoje postupke i svjestan posljedica koje će proizaći iz njih. Ni drugi spolja neće nam riješiti probleme ako ih sami ne riješimo u saglasnosti sa državnim interesima Makedonije – poručio je Ivanov sinoć u obraćanju.

Ivanov je napomenuo da su lideri dobili podršku građana i da su najodgovorniji za nalaženje rješenja u skladu sa Ustavom, zakonima i Poslovnikom Sobranja koji su juče bili prekršeni.

Policija je šok-bombama nezadovoljne građane uspjela da odbije od zgrade Parlamenta, a suzavcem u samom Sobranju odbila je narod koji je ušao u zgradu i opkolio opozicione poslanike.

Sukob je izbio zbog pokušaja koalicije SDSM-a, DUI-ja i Alijanse za Albance da samovoljno izaberu predsjednika Parlamenta, iako je VMRO-DPMNE upozoravao da će doći do revolta građana, konflikata i da će se situacija otrgnuti kontroli. Kako navodi Dnevnik, upravo se to i desilo, a sinoćnji sukob bio je veoma žestok.

– Očigledno je da poslije ovoga Makedonija ulazi u zonu neizvjesnosti, a ostaje da se vidi šta će se danas dogoditi. Ivanov je pozvao lidere političkih partija na sastanak kako bi se našlo racionalno rješenje, uz poštovanje ustavnih i zakonskih normi. Međutim, pitanje je koliko njih će se tom pozivu odazvati – prenosi Sputnjik.

100698

Dolazak ili nedolazak lidera političkih partija na sastanak sa Ivanovim, biće prvi indikator da li će situacija dalje eskalirati ili će ići ka smirivanju.

– U međuvremenu je i američka ambasada pozdravila izbor Džaferija za predsjednika parlamenta, što znači da će i taj element uticati na sve ono što će se danas dešavati u Skoplju i širom Makedonije – zaključuje Dnevnik.

Povrijeđeno više od stotinu ljudi

Više od 100 ljudi je povređeno u sukobima u Skoplju pošto su pristalice pokreta Za zajedničku Makedoniju upale u Sobranje. Neredi su počeli nakon što je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija Talat Džaferi izabran za predsjednika Sobranja.

Među povrijeđenima i lider SDSM-a Zoran Zaev, dok je teške povrede zadobio poslanik Zijadin Sela.

Situacija je normalizovana, a prema sopštenju makedonske policije, povređene su ukupno 102 osobe, uključujući 22 policajca i trojicu poslanika.

Građani Makedonije, koji mjesecima protestuju protiv mogućnosti da SDSM Zorana Zaeva sa albanskim partijama formira novu vladu, sinoć su u šatorima noćili ispred zgrade Sobranja.

Prema procjenama skopskih medija, ispred Sobranja se nalazi više od 50.000 ljudi, a njima se pridružuju građani iz više makedonskih gradova.

Izvor: Sputnjik/ Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *