7:53 , петак , 23 август 2019
Početna / REGION / MAKRON DOLAZI U SRBIJU

MAKRON DOLAZI U SRBIJU

Francuski predsjednik Emanuel Makron doputovaće danas u poslijepodnevnim satima u Beograd, a glavna tema razgovora sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem biće evropske integracije.

Makron će sa svojom delegacijom sletjeti na aerodrom Nikola Tesla nešto poslije 15 časova, uz pratnju aviona Vojske Srbije. Na aerodromu će otkriti ploču koja treba da označi početak procesa modernizacije od kada je aerodrome preuzela francuska kompanija “Vinci”.

Potom će biti organizovan doček uz najviše vojne počasti.

Nakon obilaska izložbe Arhiva Srbije o odnosima dvije države u periodu od 1804. do 1918. godine, biće upriličen tet-a-tet sastanak francuskog i našeg predsjednika. Biće upriličeni i sastanci delegacija dvije strane, kao i obraćanje medijima dvojice predsjednika.

Za kasne popodnevne sate u planu je polaganje vijenca na Srpsku kosturnicu i spomenik braniocima Beograda. Makron će položiti cvijeće na grob Milunke Savić, gdje će ga dočekati njeni potomci, a zatim će položiti vijenac i na Spomenik zahvalnosti Francuskoj.

Satnica

Predsjednik Francuske Emanuel Makron doputovaće sutra oko 15 časova u Beograd u dvodnevnu posjetu tokom koje će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema informacijama Službe predsjednika za saradnju s medijima, poslije dočeka na Aerodromu “Nikola Tesla”, oko 15.15 sati ulsliediće ceremonija otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji Aerodroma koju sprovodi kompanija “Vansi erports”.

Progrmamom posjete u 16 sati predviđena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, nakon čega će u 16.15 sati uslijediti sastanak dvojice predsjednika.

U 16.40 časova predviđena je ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsjednika.

Nakon toga, u 16.45 sati uslijediće izjave za medije predsjednika Vučića i predsjednika Makrona.

Za 17.30 zakazan je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Francuske.

Za 18.20 predviđena je ceremonija polaganja vijenaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918, a u 18.30 polaganje cvijeća na grob Milunke Savić u Aleji velikana.

Prema programu posjete, u 19 časova predviđa se ceremonija polaganja vijenaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obraćanje predsjednika Srbije i predsjednika Francuske.

Drugog dana posjete, u utorak, je u 9.30 sati zakazan razgovor dvojice predsjednika sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), navodi se u saopštenju.

Dvojica državnika trebalo bi i da prošetaju prestonicom, a očekuje se da će to ispratiti veliki broj građana.

Makron će posjetiti samo Srbiju

Makron će posjetiti samo Srbiju i neće ići ni u jednu drugug zemlju regiona, kao ni u Prištinu. Na taj način šalje se poruka da Francuska na Srbiju gleda kao na ključnog igrača u region, posebno u trenutku kada su odnosi te države sa albanskim rukovodstvom na Kosovu u lošoj fazi.

Glavna tema razgovora Makrona i Vučića biće evropske integracije, nakon što je posljednjih mjeseci, francuski predsjednik više puta izjavio da ne podržava proširenje Evropske unije sve dok se ona unutar sebe ne reformiše. Aleksandar Vučić pokušaće da otkravi Makronov čvrst stav da nijedna zemlja ne može u Uniju prije 2028. godine.

Takođe, vakuum u dijalogu sa Beograda i Prištine naći će se na stolu. Vučić će podsjetiti Makrona na jezive provokacije Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, od formiranja vojske Kosova do uvođenja taksi na robu iz Srbije. Dobar dio razgovora biće posvećen i ekonomskoj saradnji dvije države.

Obezbjeđenje na najvišem nivou: policajci, specijalci i eksperti farmacije

Tokom posjete Beogradu Makron će imati najviše mere bezbjednosti i njegov dolazak biće propraćen pod budnim okom oko 100 francuskih bezbjednjaka koji stižu sa njim. Jedna grupa je već stigla u Srbiju, gdje sa pripadnicima srpske policije i službi bezbjednosti do detalja priprema plan zaštite.

Provjeravaju se takođe i rute kojima će se kretati Makron, a očekuje se da tokom dvodnevne posjete bude angažovano 4.000-5.000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, BIA, VBA i VOA.

Član Svjetske asocijacije šefova policija Marko Nicović kazao je ranije da je predsjednik Francuske jedan od najbolje čuvanih državnika u svijetu.

– Nije isključeno da u Makronovom obezbjeđenju ima i pripadnika Legije stranaca. Oni su prošli najteže obuke i imaju posebne mentalne i fizičke sposobnosti. To su isključivo komandanti, Francuzi. O njegovoj zaštiti brinu i eksperti farmacije, medicine, hemijskog oružja, da bi eliminisali opasnosti od trovanja hranom ili dodira s predmetima. Bezbjednosno će biti pokriveno mjesto gdje spava. Čak će donijeti čaršave, peškire, sapune, šampone… – priča on.

Francuski predsjednik će, prema dosadašnjim informacijama, najvjerovatnije biti smješten u hotelu “Hajat”.

Prva posjeta u posljednjih 18 godina

Dolazak Makrona, prva je posjeta jednog francuskog predsjednika Srbiji u posljednjih 18 godina, a prije njega u Beogradu je bio Žak Širak. Makron će, što je svojevrsni kuriozitet, u Beogradu i prenoćiti.

Svjetska štampa ocjenjuje da su Makron i Sebastijan Kurc mladi lideri nove Evrope, da sada utvrđuju svoje pozicije, pa se Makronov dolazak može tumačiti i kao pokušaj da svoj uticaj proširi i ojača na Balkanu.

Pet poruka koje donosi Makron

  1. Proširenje

Kako je Emanuel Makron više puta do sada davao pesimistične izjave kada je riječ o ulasku ovog regiona u EU, ističući da u postojećoj strukturi nema mesta da se govori o budućem proširenju, nameće se pitanje da li će predsjednik Srbije Alekasndar Vučić uspjeti da otkravi čelični stav francuskog kolege.

Naruku nam ide što je Makron naklonjen Srbiji, a kao što je poznato, trenutno mu ne cvjetaju ruže u odnosu sa Prištinom. O situacijama na ivici incidenta u koje je dolazio s Ramušom Haradinajem prije samo nekoliko mjeseci, brujali su svi domaći mediji, ali i oni u regionu i Evropi.

  1. Prištinske takse

Makron i Angela Merkel su zbog čvrstog stava Prištine da ne odustane od uvedenih taksa otkazali sastanak lidera regiona koji je trebalo da bude održan 1. jula u Parizu.

Nisu smjeli sebi da dozvole da i taj susret, poput onog u Berlinu, doživi debakl. Zato će francuski i srpski predsjednik, izvjesno je, dobar dio razgovora posvetiti mogućnostima povratka dvije strane za pregovarački sto.

  1. Ekonomija i potpisivanje sporazuma

Tokom Makronove posete, Srbija i Francuska potpisaće 20 sporazuma o međusobnoj saradnji, a najveći broj njih odnosiće se na ekonomsku saradnju dvije zemlje. Jedan od uspješnih primjera te saradnje je i kompanija “Vansi” koja je preuzela na sebe modernizaciju Aerodroma “Nikola Tesla”.

  1. Bezbjednost i kultura

Za Francuze posebno je značajna oblast saradnje u oblasti kulture i mladih, a očekuje se potpisivanje zajedničke deklaracije. Srbija ima status pridruženog člana u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, a u okviru kulturne razmjene poseban akcenat će biti na promovisanju frankofonije.

I faktor bezbjednosti će, pretpostavlja se, biti prisutan na agendi dvojice predsjednika. Francuska ambasada u Sjevernoj Makedoniji objavila je krajem aprila Strategiju Francuske za Zapadni Balkan, donijetu na zahtjev upravo predsjednika Makrona. U njoj se – osim pomenute ekonomije, politike i međususjedskih otvorenih pitanja – posebno stavlja akcenat i na bezbjednosni aspekt.

– U oblasti bezbjednosti biće preduzete mjere u borbi protiv nedozvoljenog malokalibarskog i lakog naoružanja: dalja primjena francusko-njemačkih smjernica za mobilizaciju zemalja regiona kroz konkretne mjere, posebno u pogledu sigurnosti, borbe protiv trgovine ljudima i stvaranja ilegalne zalihe oružja – navodi se u Strategiji.

Potpisivanje 24 sporazuma

Kako saznaje Blic, Srbija i Francuska potpisaće 24 različita sporazuma o saradnji.

Pomoćnik ministra odbrane u Sektoru za materijalne resurse, Nenad Miloradović, rekao je na RTS da Srbija i Francuska imaju potpisan sporazum o strateškom partnerstvu i da već sarađuju.

Miloradović je rekao da će biti potpisana tri memoranduma o razumijevanju i da se oni odnose na radarske i elektronske sisteme, ali i na saradnju u oblasti proizvodnje i održavanje tih sistema u Srbiji.

Kada je riječ o nabavci novih sistema naoružanja, Miloradović navodi da je konkretno riječ o PVO sistemu “mistral” za koji kaže da je jedan od najboljih u svijetu. Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići.

Posjeta u decembru otkazana

Emanuel Makron je najprije u Srbiju trebalo da dođe krajem prošle godine, ali je posjeta tada otkazana zbog unutrašnjih problema koje je imao u svojoj zemlji.

Predsjednik Aleksandar Vučić tada je rekao “da smo se spremali smo se za njegovu posjetu i željeli da pokažemo gostoprimstvo, ali zbog unutrašnjih problema on je zamolio da odložimo posetu.”

Okršaj s Haradinajem

Na sastanku u Berlinu prošlog mjeseca, Makron je bio vrlo grub prema Ramušu Haradinaju. Pred svima mu je poručio da od vizne liberalizacije za Kosovo nema ništa.

– Nikada nećete dobiti viznu liveralizaciju. Nikada. Znaš zašto? Zato što vam je ja neću dati – odbrusio je Makron Haradinaju.

Beograd okićen

Beograd svečano ukrašen, spremno dočekuje Makrona.

Na ulicama srpske prestonice, trasama kuda će se kretati francuski predsjednik, uveliko se vijore srpske i francuske državne zastave, postavljeni su i bilbordi dobrodošlice.

Zastave su postavljene na banderama na Autoputu ka aerodromu, u Bulevaru Mihajla Pupina, ulicama Antifašističke borbe, Milentija Popovića, u Pariskoj i Ruzveltovoj ulici.

Postavljeni su i bilbordi na kojima se vide srpska i francuska zastava i na kojima na srpskom i francuskom jeziku piše “Dobro došli prijatelji” i “Sloboda, jednakost, bratstvo”.

Bilbordi su postavljeni kod Novog groblja, na Zelenom vijencu, kod hotela Hajat i TC Ušće.

Makron će doputovati danas oko 15 časova u Beograd u dvodnevnu posjetu tokom koje će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Blic)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *