5:59 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIJELJINA / MALEŠEVIĆ: 1,2 MILIONA KM ZA ZAVRŠETAK NOVE ŠKOLE NA LEDINCIMA

MALEŠEVIĆ: 1,2 MILIONA KM ZA ZAVRŠETAK NOVE ŠKOLE NA LEDINCIMA

Vlada Republike Srpske prihvatila je prijedlog za završetak radova izgradnje objekata područnog odjeljenja Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Bijeljini, saopštio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

24936

„Vlada je prihvatila prijedlog da sa 50 odsto učestvuje u preostalom dijelu predračunske vrijednosti u ovoj školi u iznosu od 1,2 miliona KM“, rekao je Malešević.

On očekuje da će učenici i zaposleni u ovoj školi u mjesnoj zajednici Ledinci u Bijeljini od naredne školske godine imati pristojne uslove za rad.

Malešević je rekao da je Vlada prihvatila informaciju za potrebom rekonstrukcije stolarije na školskom objektu Srednjoškolski centar u Foči.

„Srednjoškolski centar u Foči konkurisao je za sredstva Razvojnog programa UN /UNDP/ za energetsku efikasnost u iznosu od 80.000 KM, dok će preostali dio sredstava sa po 50 odsto obezbijediti Vlada Republike Srpske i Opština Foča“, pojasnio je Malešević.

On je rekao da Vlada prihvatila informaciju o potrebi za sanacijom u Osnovnoj školi „Miloš Crnjanski“ Potočani, opština Prnjavor.

„U ovoj školi predviđena je izgradnja sanitarnog čvora sa kotlovnicom, a sredstva će po 50 odsto obezbijediti Vlada i Opština Prnjavor, kako bi ovi poslovi bili završeni do naredne školske godine“, istakao je Malešević.

On je rekao da je Vlada razmatrala informaciju o mreži osnovnih škola, ali nije donijela konačnu odluku, iako po zakonu centralne osnovne škole koje imaju manje od 14 odjeljenja trebalo bi da izgube status pravnog subjekta.

„Vlada je razmatrala tu problematiku i nije donijela konačan stav. Treba još razgovarati sa načelnicima opština i direktorima škola i vidjeti mogućnost, ako se zatvori neko područno odjeljenje, da li postoji prevoz učenika do centralne škole, kako bi pripremili i predložili Vladi najbolje moguće rješenje za učenike i lokalnu zajednicu“, istakao je Malešević.

On je rekao da je prilikom donošenja ove odluke na prvom mjestu učenik, a ne finansijski efekat.

Malešević je pojasnio da je zakonski predviđeno i da petorazredna područna odjeljenja koja imaju manje od 36 učenika budu ugašena, kao i područna petorazredna odjeljenja koja imaju manje od pet učenika.

On je zaključio da će svi nastavnici koji eventualno ostanu bez posla gašenjem područnih odjeljenja biti zbrinuti u centralne škole, jer su ove škole dobile dopis da ne mogu vršiti prijem radnika dok se ne završi dononjenje odluke o novoj mreži osnovnih škola.

IZVOR: AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *