10:21 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / BIJELJINA / MATURA NOSI CIJELU PLATU

MATURA NOSI CIJELU PLATU

Kako se bliži maj i kraj školske godine, maturska groznica trese ne samo srednjoškolce nego i njihove roditelje, koji će, da bi njihova djeca blistala na proslavi mature, morati da izdvoje prosječnu platu, a možda i više od toga.

20170411101644_234150

Odijelo, cipele, haljina, torbica, šminka, frizura, nakit, te proslava maturske noći izdaci su koji će roditelje koštati pravo malo bogatstvo. Gradski trgovci već spremaju izloge sa raskošnim toaletama i muškim odijelima, a cijene na etiketama zavise od kvaliteta robe, ali i mjesta na kojem se pazari.

– Gledaću da roditelje ne opterećujem skupom garderobom, ali, isto tako, da elegantno i lijepo obučena zakoračim u svijet odraslih. Mnogi moji vršnjaci obilaze butike po Zagrebu, Gracu i Beogradu u potrazi za maturskim toaletama, ali veći broj je onih koji će nastojati da uz što manje ulaganja što ljepše izgledaju. Sve u skladu sa mogućnostima – rekla je jedna od učenica Elektro-škole koja nije željela da joj ime objavimo.

I maturanti imaju viziju kako će izgledati tokom svečanosti.

– Znam da ću nositi moderni šešir, a sviđa mi se i italijanski stil oblačenja, tako da ću nastojati u tom fazonu i da budem obučen. Ovih dana tražim kombinacije sakoa, pantalona i košulja. Ima vremena do mature, ali neću ništa da prepuštam slučaju – rekao je maturant koji se predstavio samo kao Danilo, ne želeći da otkrije ime škole i svoje prezime.

U jednoj od gradskih radnji kažu da maturantkinje uveliko biraju garderobu.

– Cijenu haljine određuje kvalitet materijala, kroj, dezen, ali i to da li je ona unikatne ili serijske proizvodnje. Tako da je za toalete potrebno izdvojiti od 150 do 500 KM. Moderne su i kratke haljine, ali maturanti uglavnom traže duge elegantnije modele. Ove godine je popularan uski „sirena“ kroj, ali traže se i „balske princes“ haljine – objasnili su u ovom butiku.

Ističu da su sve boje aktuelne, te da se maturanti uglavnom odlučuju za jednostavnije materijale, kako bi haljinu mogli iskoristiti i u manje svečanim prilikama.

U jednom od posjećenijih gradskih butika kažu da su njihove haljine jednostavnijeg kroja i da ih uglavnom kupuju maturantkinje osnovnih škola, dok srednjoškolke u ovoj radnji često biraju cipele i nakit.

– Naše haljine koštaju od 30 do 90 KM. Salonke i sandale su od 79 do 95 KM, a za male elegantne torbe treba izdvojiti od 25 do 35 KM. Bolje ogrlice su 40 KM, a naušnice koje su jako lijepog dizajna i dobro se prodaju koštaju 20 KM – priča prodavačica u butiku.

U pojedinim frizersko-kozmetičkim salonima već imaju rezervisane termine za maturante.

– Šminkanje sa vještačkim trepavicama u našem salonu košta 40 KM, a bez trepavica 25 KM. Svečane frizure su od 20 do 50 KM. Za dobar ten maturanti u našem solarijumu plaćaju 0,70 feninga po minutu – rekli su u jednom od salona.

 

Cijene

Haljina: od 150 do 500 KM

Odijelo: od 150 KM

Cipele: od 80 KM

Torbice: od 25 KM

Frizura: od 20 do 100 KM

Šminka: od 25 do 40 KM

Izvor: Glassrpske.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *