19:34 , уторак , 20 март 2018
Početna / SVIJET / MEJOVA: NEOPHODNA REVIZIJA STRATEGIJE BORBE PROTIV TERORIZMA

MEJOVA: NEOPHODNA REVIZIJA STRATEGIJE BORBE PROTIV TERORIZMA

Britanski premijer Tereza Mej rekla je da nakon posljednjeg napada u Londonu stvari više ne mogu biti iste i da je neophodno izvršiti reviziju strategije borbe protiv terorizma.
mej„Ne možemo i ne smijemo da se pretvaramo da će sve ostati isto. Vjerujemo da se suočavamo sa novom vrstom prijetnje jer terorizam rađa terorizam i počinioci su inspirisani da vrše napade na osnovu višegodišnjih pažljivo planiranih zavjera, čak i ne kao usamljenici radikalizovani putem interneta već kopiranjem jedni drugih i često koristeći najsurovije načine za napad“, navela je Mejova.
Ona je podsjetila da je predizborna kampanja za parlamentarne izbore zakazane za 8. jun suspendovana u znak poštovanja prema žrtvama napada, ali da će danas biti nastavljena.
„Ne smije se dozvoliti da nasilje omete demokratski proces, tako da će se kampanje nastaviti danas i izbori će biti održani kao što je i planirano“, dodala je Mejova.

U terorističkom napadu u centralnom Londonu ubijeno je sedam lica, a najmanje 48 ranjeno, od kojih je 21 u teškom stanju. Policija je ubila trojicu napadača, a danas u racijama uhapsila 12 lica, koja se dovode u vezu sa napadom. Među stradalima nema državljana BiH. Napad su osudili svjetski zvaničnici.U Barkingu je uhapšeno 12 osoba koje se dovode u vezu sa terorističkim napadom, saopštio je Skotland jard.
Iz stambenog bloka u kojem je izvršena racija izvedene su i četiri žene čija su lica bila pokrivena. Rojters javlja da ih je policija sprovela do dva službena vozila i odvezla.
Ministarka policije kaže da su napad najvjerovatnije izveli „radikalni islamisti“. Povrijeđena su i četiri policajca, od kojih jedan teže, javlja Bi-Bi-Si.Među ranjenim ima i Nijemaca, Francuza, kao i jedan Španac, dok je jedan Kanađanin ubijen, prenosi AP.
Iz londonske policije kažu da je osam policajaca ispalilo „nezapamćeni broj metaka“ kako bi zaustavili trojicu napadača. Slučajno je ranjen i jedan civil.
Na napadu u Londonu napadači uzvikivali: „Ovo je za Alaha“, kažu očevici.

„Trčali su i uzvikivali ‘Ovo je za Alaha’. Izboli su jednu djevojku možda 10-15 puta“, rekao je Džerard za Bi-Bi-Si, navodeći da je pokušao da ih spriječi bacajući flaše, stolice i ostale predmete na njih.
Britanska policija je saopštila da je napad na Londonskom mostu i pijaci „Borou“ teroristički akt. Napad su izvele tri osobe, koje su potom ubijene u obračunu sa policajcima, prenosi Rojters.

Izvor: Agencije

Foto: epa/Chirs Radburn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *