5:51 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REGION / MEKEJN: FORMIRANJE VOJSKE SAMO UZ SAGLASNOST SVIH KOJI ŽIVE NA KOSOVU

MEKEJN: FORMIRANJE VOJSKE SAMO UZ SAGLASNOST SVIH KOJI ŽIVE NA KOSOVU

Američki senator Džon Mekejn poručio je poslanicima kosovske skupštine i članovima vlade da je formiranje kosovske vojske moguće jedino kroz ustavne promjene i saglasnost svih koji žive na Kosmetu.
kkk
Mekejn je, tokom obraćanja na svečanoj sjednici kosovske skupštine, rekao da je dugoročna sigurnost Kosova povezana političkim odnosima sa SAD, NATO i međunarodnim partnerima.
„Ona je usko povezana sa poštivanjem demokratskih vrijednosti i vladavinom zakona. Zato je važno da tranformacija kosovskih bezbjednosnih snaga u kosovske oružane snage bude sprovedena kroz ustavne promjene. Ovo je suverena odluka koju jedino kosovski narod može da donese sam za sebe. To treba da bude proces koji će da obuhvatiti sve zajednice, uključujući i kosovske Srbe“, naveo je Mekejn.
On smatra da treba nastaviti dijalog i da je pomirenje sa Srbijom moguće, navodeći kao primjer istoriju i sadašnje odnose između SAD i Vijetnama.
Mekejn je dodao da mir i prosperitet Kosova zavise od procesa dijaloga, potpomognutim Briselom i uz podršku SAD, prenose beogradski mediji.
„Ovaj dijalog se nije uvijek kretao tempom kojim je mogao. To je mukotrpan posao. Ovaj proces je nužan i treba ga unaprijediti, jer je u interesu svih. Tu poruku sam prenio i premijeru Srbije. Put ka pomirenju će biti mukotrpan i podstičem vas da odbijete fatalizam“, rekao je američki senator.
Među poslanicima i članovima vlade nije bilo većine srpskih poslanika i ministara.

Predsjednik Srpske liste u Skupštini samoproglašenog Kosova Slavko Simić poručio je da Srbi sa Kosova i Metohije neće pristati na formiranje vojske Kosova jer to podriva Rezoluciju UN 1244.
Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Simić je rekao da poslanik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj ne govori istinu kada kaže da ima srpskih poslanika koji bi pristali na formiranje vojske Kosova. Pojedini mediji prenijeli su da je Daut Haradinaj, brat nekadašnjeg komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja, rekao da pojedini poslanici sa Srpske liste nisu protiv formiranja vojske Kosova.

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *