6:42 , понедељак , 25 март 2019
Početna / BIH / MERKATOR PREUZIMA KONZUM U BIH

MERKATOR PREUZIMA KONZUM U BIH

Na tržište BiH ponovo bi se mogao vratiti Merkator! Tako je bar planirano restrukturiranjem koncerna Agrokor i njegovih kompanija u BiH. Plan je predstavnicima nadležnih bh. i entitetskih institucija u Sarajevu predstavio povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljak.
konVećina proizvodnih kompanija u BiH posluje veoma stabilno, dok Konzum BiH i Velpro posluju sa relativno dobrim, ali nezadovoljavajućim rezultatima, kaže hrvatska strana koja ističe i plan rješenja.
– Mislim da ćemo riješiti taj problem tako što ćemo kompanije vratiti Merkatoru – rekao je Ramljak.
Merkator će, kako je rečeno, na sebe preuzeti i obaveze prema dobavljačima i zaposlenima.
– Na taj način ćemo napraviti restruktuiranje svih obaveza koje su dospjele prema dobavljačima i dati sigurnost zaposlenicima – naveo je Ramljak.
Dok Ramljak napominje da definitivne odluke još nisu donesene, predstavnici BiH podržavaju plan. Ističu da je svima u interesu da restrukturiranje Agrokora i njegovih kompanija u BiH uspije.

– Nama je u interesu da uspije kako bismo održali postojeća radna mjesta, kojih je mnogo, te kako bismo održali i pomogli brojnim dobavljačima, kojih je samo u BiH preko 1.300 i kako bismo uopšte održanjem ovog sistema pomogli ekonomiji BiH – rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Da se ide u dobrom pravcu, smatra i ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković. Srpskoj je, kaže, u interesu da se nastavi saradnja, s obzirom na broj dobavljača vezanih za Konzum. Na sastanku je otvoreno i pitanje plaćanja obaveza.
– Imamo informaciju da su oni to sveli sa 180 na 90 dana, što je sigurno dobro. To je jedan veliki pomak za nas – rekao je Gluhaković.
U Agrokorovim kompanijama u BiH zaposleno je oko 5.200 radnika. Prema procjenama, dobavljači u Srpskoj čekaju isplatu 2,8, a u Federaciji 66 i po miliona evra.

Izvor: RTRS

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *