20:56 , среда , 24 април 2019
Početna / REGION / MERKELOVA ŽELI SLABIJU REPUBLIKU SRPSKU

MERKELOVA ŽELI SLABIJU REPUBLIKU SRPSKU

Trajno rješenje odnosa Beograda i Prištine, kao i pristanak Srbije na slabljenje Republike Srpske biće dva osnovna zahtjeva kancelarke Angele Merkel.

index

Konkretno, kako saznaje „Blic“, Njemačka traži da Srbija „u doglednoj budućnosti“ dopusti članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali i da podrži ustavne reforme u Bosni i Hercegovini kojima bi se smanjio uticaj entiteta.

Njemačka kancelarka, najmoćnija žena na svetu, dolazi u posjetu Beogradu početkom jula i ove dvije stavke su u vrhu onoga što će prenijeti državnom vrhu Srbije.  Prema stavu Berlina, to što bi Srbija omogućila ulazak Kosova u UN ne bi značilo da je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost. Sve bi bilo obavljeno po modelu „dvije Njemačke“, iz doba hladnog rata do 1990, kada se istočna i zapadna Nemačka formalno-pravno nisu priznale, ali su obje bile u UN.

Merkelova traži članstvo Kosova u UN jer je to jedini način da ono postane članica Saveta Evrope i OEBS, kao i Evropske unije. To bi ujedno značilo trajno rješenje kosovskog pitanja, koje već decenijama ugrožava nemački interes za stabilnim Balkanom.
Drugi stalni izvor nestabilnosti u regionu je, smatraju Nemci, položaj Republike Srpske. Zbog toga će Merkelova tražiti da Srbija pristane na slabljenje RS, da se jasno ogradi od Milorada Dodika, da se suprotstavi njegovom referendumu za otcepljenje RS i da pristane na ustavne promijene kojim bi ojačale centralne institucije u Sarajevu.

Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli kaže da je „potpuno jasno“ da su Kosovo u UN i slaba Republika Srpska „dva zahteva Zapada koja će se pre ili kasnije pojaviti na stolu tokom naših pregovora za pristupanje EU“.

-Vidjećemo da li će ovi zahtjevi biti formalizovani sada, kao zahtjev prilikom posjete Merkelove, ili će to biti malo odloženo, ali da će se pojaviti na stolu nema sumnje. Kada je reč o članstvu Kosova u UN, po modelu dvije Njemačke, to je bio predlog Volfganga Išingera još prije proglašenja nezavisnosti Kosova. Ograđivanje od Dodika su Njemci tražili još od Tadića, i to nije samo zahtev Njemačke, već i SAD. Poslije primjene Briselskog sporazum, Dodik je zasigurno prva sljedeća tema – kaže Vukadinović za „Blic“.

Angela Merkel bi u Beograd trebalo da stigne 7. jula, a sljedeća dva dana provešće u Tirani i Sarajevu.

Izvor:blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *