16:47 , субота , 18 август 2018
Početna / BIH / MIĆIĆ: MIRJANIĆU, DOĐI U BIJELJINU DA POKUŠAMO SPASITI ŠEĆERANU

MIĆIĆ: MIRJANIĆU, DOĐI U BIJELJINU DA POKUŠAMO SPASITI ŠEĆERANU

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, na inicijativu radnika bijeljinske Fabrike šećera, uputio je apel ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevi Mirjaniću u kojem je zatražen hitan sastanak kako bi se pokušao naći način da se ovaj značajan privredni potencijal spasi od propadanja i zaštite interesi zaposlenih.

prikaz

 

Mićić je istakao zabrinutost radnika Fabrike šećera, a i Gradske uprave za sudbinu tog preduzeća, u kojem je u pripremi stečajni postupak.

„U Šećerani je u pripremi stečajni postupak, a nedavno je počela i prinudna naplata dugova, što prijeti da, korak po korak, dovede do potpunog raznošenja proizvodnih pogona i nemogućnosti da se proizvodnja ikada ponovo pokrene“, navodi Mićić.

On podsjeća da su najveći povjerioci zaposleni u tom preduzeću, koji potražuju petogodišnje plate i doprinose i za koje postoji opasnost da budu zapostavljeni prilikom prinudne naplate potraživanja.

Radnici „Šećerane“ su, kako je naveo, predložili operacioni i otplatni plan i dostavili su ih Ministarstvu, a u tim dokumentima razrađena je strategija za ponovo pokretanje proizvodnje uz uslov da se pokrene stečajni postupak i da se nađe strateški partner kojem bi se imovina fabrike prodala u cjelini, a ne u dijelovima.

U slučaju da se izabere opcija konačnog gašenja fabrike, zaposleni u „Šećerani“ traže pravičnije namirivanje potraživanja, pri čemu bi zaposleni bili tretirani ravnopravno sa ostalim povjeriocima.

Mićić napominje da do sada Vlada i Investiciono-razvojna banka nisu sa radnicima „Šećerane“ razmotrili mogućnosti za primjenu ovih planova.

 

Izvor: InfoBijeljina.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *