6:10 , субота , 24 август 2019
Početna / BIH / MIGRANTI IZMJEŠTENI SA GRANIČNOG PRELAZA U VELIKOJ KLADUŠI, GRANICA DEBLOKIRANA

MIGRANTI IZMJEŠTENI SA GRANIČNOG PRELAZA U VELIKOJ KLADUŠI, GRANICA DEBLOKIRANA

Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona, uz asistenciju Granične policije BiH izmjestili su migrante sa prelaza Maljevac. Oko 150 ih je autobusima prevezeno u halu kod Velike Kladuše, gdje će biti smješteni u narednih nekoliko dana. Granični prelaz ponovo je u funkciji.

Oko 16 časova na Granični prelaz Maljevac stigle su jače policijske snage i specijalne jedinice Unsko-sanskog kantona. Nakon pregovora, migranti su pristali da budu izmješteni i mirno, bez incidenata ušli su u autobuse. Pod policijskom pratnjom, prevezeni su u halu preduzeća „Miral“ u neposrednoj blizini Velike Kladuše. Riječ je o uslovnom objektu, čiji je kapacitet oko 250 ljudi.

Ovo je odlučeno nakon sastanka premijera USK i kladuških privrednika, koji su prije nekoliko dana protestovali uz obrazloženje da im je blokada prelaza nanijela višestruku štetu. Zbog toga što nisu mogli da koriste prelaz Maljevac, išli su na alternativne, mnogo dalje prelaze.

Građani Velike Kladuše zabrinuti su zbog prisustva migranata. Svakodnevno se dogodi oko 20 provala u kuće i stanove, a broj krivičnih djela rapidno se povećava dolaskom hladnijih dana.

Migranti će u hali u Velikoj Kladuši ostati do daljnjeg. Granični prelaz Maljevac sada je prohodan. U blokadi je bio nekoliko dana, jer su sa hrvatske strane poručili da neće otvarati prelaz dok migranti ne budu pomjereni na veću udaljenost od državne granice.

Granični prelaz Velika Kladuša-Maljevac između BiH i Hrvatske od večeras je ponovo u funkciji nakon sedam dana blokade.

Nedugo nakon što su izmješteni migranti, koji su prethodnih sedam dana boravili u improviziranom šatorskom naselju na samom graničnom prelazu, granica je otvorena za saobraćaj, javio je portal „Kliks“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *