2:25 , субота , 16 фебруар 2019
Početna / BIH / MILIONSKE PREVARE PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV KEMALA ČAUŠEVIĆA, PREDLOŽENO ODUZIMANJE KOMPLETNE IMOVINE

MILIONSKE PREVARE PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV KEMALA ČAUŠEVIĆA, PREDLOŽENO ODUZIMANJE KOMPLETNE IMOVINE

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića.

 

Privođenje Kemala Čauševića

Pored bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, optužnica je podnesena i protiv Sedineta Karića i Anesa Sadikovića koje se tereti da su poreskim utajama, koje im je omogućio Čaušević, višemilionskim iznosima oštetili budžet i građane BiH.

Nakon opsežne istrage, tužilac Posebnog odela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Kemala Čauševića, Anesa Sadikovića i Sedineta Karića.

Čaučević se tereti da je kao direktor UIO BiH, tokom 2007. godine, stupio u kontakt sa uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH, optuženima Sadiković Anesom i Karić Sedinetom, koji su vlasnici više pravnih osoba-preduzeća koja se bave uvozom, te im je obećao povlašteni status prilikom uvoza za njihova poduzeća, u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netačni podaci, tražeći da mu Sadiković i Karić, kao uslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu, što su navedeni pristali i novac mu donosili i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banjaluci.

Na taj način, nanesena je višemilionska šteta budžetu i svim građanima BiH, jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine, a optuženi Sadiković i Karić su optuženom Čauševiću u periodu od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,72 milion KM i to Sadiković Anes, oko 1,2 milion a od Karić Sedinet od oko pola miliona KM.

Optuženi Čaušević tereti se da je novac pribavljen činjenjem kaznenih dela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolici u iznosu od oko 1,2 milion KM. Navedene nekretnine su blokirane na zahtev Tužilaštva i prema Sudu BiH je upućen predlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem kaznenih dela.

Takođe, optuženi Čaušević Kemal, dodatno se tereti da je zloupotrebio službeni položaj i preduzećima koja su sudelovala u proceduri javne nabavke za usluge štampanja kontrolnih markica na vrednosnom papiru, za potrebe UIO BiH, omogućio nezakonitu uplatu sredstava u iznosu od oko 200.000 KM, zbog navodne štete nastale u konkurentskom postupku, iako stvarne štete nije bilo.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih veštaka i prilaganjem više od 100 dokaznih materijala.

Takođe, Tužilaštvo BiH nastavlja istragu prema više osumnjičenih osoba, među kojima i funkcionera UIO BiH, a koje su obuhvaćene istražnim aktivnostima u okviru predmeta Pandora.

Izvor: Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *