20:05 , уторак , 22 јануар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / MINISTARSTVU OSTALO 70 HILJADA KM OD STIPENDIJA

MINISTARSTVU OSTALO 70 HILJADA KM OD STIPENDIJA

Ministartvo prosvjete Srpske iz budžeta nije dodijelilo svih 191 hiljadu maraka koje su predvidjeli za stipendiranje studenata koji u inostranstvu stiču znanja za deficitarna zanimanja.

31460

Uslove konkursa, umjesto 70 ispunilo je svega 46 studenata, pa je u  budžetu preostalo 70 hiljada maraka. U Ministarstvu tvrde da više ne raspolažu tim novcem i da će ga vratiti Ministarstvu finansija. U pokretu Restart Srpska poručuju da je te pare trebalo da dodijele studentima, ali sumnjaju da u Vladi planiraju nešto drugo.

“Pitanje je šta Vlada želi, zapravo, sa tim novcem da uradi. Da li možda planira da investira u neki novi Audi, BMW ili Pasat, ili možda čak taj novac čuva za izbore, zašto da ne? Mi smatramo da ovdje, takođe, treba da se oglasi i Unija studenata, koja je 2016. godine bila prisutna u Komisiji za dodjelu studentskih stipendija, ali ove godine predstavnika Unije studenata nije bilo”, kaže Darko Kuzmanović iz pokreta Restart Srpska.

191 hiljada maraka za stipendije je bilo predviđeno i izborne 2016. godine, kada je uslove ispunilo svega  42 studenta, ali su ih tada nagradili većim iznosom. Za to se, kažu u Restartu, i ove godine  trebala zalagati krovna studentska organizacija, pa bi studenti dobili i  37 odsto para koje su ostale neraspoređene.

U Uniji studenata bez komentara. Na njih prstom upiru i u banjalučkom Studentskom parlamentu, ali se nadaju da će preostalog dijela predviđenog za stipendije studenti na kraju i imati koristi.

“Možda je dobro da uloži jedan dio u obnovu studentskih domova, ili da opet rasporedi na stipendije koliko ima studenata koji su dobili stipendije da prosječno nekako rasporedi”, rekao je  Branko Trninić, predsjednik Studentskog parlamenta Banjaluka.

Studenti koji su prošli na konkursu stipendiju će dobiti jednokratno. Na račun će dobiti od 2.100 do 3.100 maraka zavisno od ciklusa studiranja.

Izvor . ATV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *