14:31 , петак , 20 јул 2018
Početna / BIJELJINA / MINISTRI SE „ČASTE“ TELEFONIMA

MINISTRI SE „ČASTE“ TELEFONIMA

ajfon-5s Iako sa državnom kompanijom “M:tel” imaju sklopljen ugovor o nabavci mobilnih telefona i pripadajuće opreme, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS početkom prošle godine u dva navrata iskeširalo je pozamašna sredstva za kupovinu mobitela u banjalučkoj prodavnici “Mobile book shop”.

Prema računima i dokumentaciji, koja je u posjedu “Nezavisnih”, to nisu bili bilo kakvi telefoni, već reprezentativni primjerci samsunga (S4) i ajfona (5S), koji su poreske obveznike u Republici Srpskoj zajedno koštali 2.100 KM (ajfon 1.333 KM, samsung 767 KM), ili nešto više od šest prosječnih penzija s kojima ovdašnji penzioneri nekako uspijevaju da prežive.

Da bi apsurd bio veći, Dejan Erešić, sekretar Ministarstva, koji se dovodi u vezu s ovom kupovinom, odlučno demantuje da je ajfon nabavio za sebe, ali i istovremeno tvrdi da uopšt ne zna za bilo kakav ajfon?!

“Nemam nikakve lične veze sa ajfonom, ja ga ne koristim. Zaista ne znam za taj ajfon, ja ga nikada nisam kupio”, tvrdi Erešić.

Da bi ukazao kako stoje stvari u ovom ministarstvu, Erešić pojašnjava da se sve ovakve i slične nabavke vrše za potrebe “bolje unutrašnje komunikacije u Ministarstvu”, a da on, kao sekretar, preuzima “najveći dio te robe”.

“Mi u Ministarstvu imamo desetak mobilnih telefona, šezdesetak fiksnih, imamo laptope, sve u svrhu lakše komunikacije. Sve što nabavljamo – nabavljamo u skladu sa zakonom. To su sve osnovna sredstva našeg ministarstva. A u svim ministarstvima sekretari duže osnovna sredstva, između ostalog i mobilne telefone”, zaključuje on.

Na pitanje da li je ajfon od 1.333 KM “osnovno sredstvo” u situaciji kada mnoge porodice u RS, ali i u BiH nemaju šta da jedu, Erešić odgovara da ovo nisu lične stvari, “nego državne, i da sve ostaje Republici Srpskoj”.

“Njih zadužuju pojedini službenici. Vjerujete da je napamet ne znam za koga je šta naručeno”, tvrdi Erešić.

Iz dokumentacije, koja je u posjedu “Nezavisnih”, uočljivo je da je, osim ova dva mobilna telefona, Ministarstvo tokom druge nabavke u martu prošle godine od iste firme kupilo i mobilni telefon Sony Xperia, ali i druge potrepštine, poput univerzalnih torbi, torbica za mobitele, štampač, monitor…

Nezavisne novine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *