4:50 , недеља , 24 јун 2018
Početna / BIH / MIP BIH UPOZORILO GRAĐANE DA NE PUTUJU U OVE ZEMLJE

MIP BIH UPOZORILO GRAĐANE DA NE PUTUJU U OVE ZEMLJE

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine na zvaničnoj internet stranici objavilo je popis zemalja u koje državljani BiH ne bi trebalo da putuju. Ovaj popis postoji već mjesecima i još uvijek je “na snazi“.

20170626092223_432071

O kojim zemljama je riječ? Jemen Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja bezbjednosne situacije u toj zemlji. Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija).

Ova činjenica značajno uti na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške građanima Bosne i Hercegovine u vandrednim situacijama, te s toga iz Ministarstva savjetuju da se ovo upozorenje ozbiljno shvati, navodi se, prenosi „N1“.

Libija Građani se savjetuju da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja bezbjednosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji. Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već događale ili se događaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji s rukovodstvima kompanija i poduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje. Irak Ministarstvo spoljnih poslova BiH upozorava državljane BiH da ne putuju u Irak zbog loše bezbjednosti situacije. MIP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog bezbjednosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja. Ukrajina Ministarstvo takođe savjetuje državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu.

Potrebno je da se građani BiH, iz bezbjednosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja. Sirija Preporučuje se da zbog složenih bezbjednosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u AR Siriju, do daljnjeg.

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine preporučuje građanima BiH oprez, posebno na javnim mjestima, i savjetuje im se izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputstava lokalnih vlasti. Na stranicama Ministarstva takođe poziva na oprez građane koji putuju u Tursku i Francusku.

 

(N1)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *