19:32 , понедељак , 23 јул 2018
Početna / BIH / MOSKVA: POTPISAN SPORAZUM O ISPLATI KLIRINŠKOG DUGA BiH

MOSKVA: POTPISAN SPORAZUM O ISPLATI KLIRINŠKOG DUGA BiH

Rusija je potpisala sporazum sa BiH o isplati posljednjeg dijela duga još iz vremena SSSR-a. Prema dokumentu, Rusija će isplatiti 125,1 miliona dolara, saopštio je novinarima zamjenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak.
MOSKVA– Danas je održano potpisivanje međuvladinog sporazuma između Rusije i Bosne i Hercegovine o izmirenju obaveza bivšeg SSSR-a, povezanim trgovinskim prometom između bivšeg SSSR i bivše Jugoslavije – rekao je Storčak.
On je naveo da je BiH ostala jedina zemlja od kreditora bivšeg SSSR-a kojoj nije otplaćen dug. Obaveze pred ostalim republikama bivše Jugoslavije su izmirene u periodu 2011-2016. godine.
– Sporazumom koje smo mi danas potpisali predviđena je otplata duga u američkim dolarima po kursu koji je definisan u memorandumu. Obaveze Rusije prema BiH iznose 152,2 miliona dolara i isplaćivaće se tokom 45 dana od dana stupanja sporazuma na snagu – saopštio je zamjenik ministra.
Prema važećim zakonskim propisima, od sredstava od naplate klirinškog duga Federacija BiH dobiće 72.600.000 dolara, Republika Srpska 36.300.000 dolara, institucije na nivou BiH oko 12.516.000 dolara i Brčko distrikt oko 3.755.000 dolara.
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić u Moskvi je u ime Centralne banke Bosne i Hercegovine, koja je bankarski i fiskalni agent države Bosne i Hercegovine, potpisao međubankarski sporazum s predstavnicima državne Banke za razvoj i spoljne ekonomske odnose (Vnešekonombank) iz Rusije.
Ovim sporazumom se reguliše obračun i otplata duga prema Sporazumu između Vlade Ruske Federacije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o izmirenju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ.
Potpisivanjem ovog međubankarskog sporazuma stvoreni su tehnički preduslovi za isplatu klirinškog duga bivšeg SSSR-a prema Bosni i Hercegovini, a njegovom potpisivanju prethodilo je potpisivanje međudržavnog sporazuma koji su potpisali zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra finansija Ruske Federacije Sergej Anatoljevič Storčak.
Prema uslovima navedenim u sporazumu, u roku od 45 dana nakon ratifikacije Sporazuma između Ruske Federacije i Savjeta ministara BiH, Vnešekonombank će, po primitku sredstava od Ministarstva finansija Ruske Federacije, isplatiti iznos od 125.157.834,38 USD na račun Ministarstva finansija i trezora BiH kod Centralne banke Bosne i Hercegovine.
Sredstva će se dalje rasporediti za potrebe institucija BiH, entitete i Brčko distrikt u skladu s proporcijama dogovorenim u međudržavnom Sporazumu.

Izvor: RTRS/ Sputnjik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *