19:55 , среда , 22 мај 2019
Početna / BIH / NA 22 PITANJA ODGOVORENO SA: „NISMO U MOGUĆNOSTI“

NA 22 PITANJA ODGOVORENO SA: „NISMO U MOGUĆNOSTI“

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boraviće danas u posjeti institucijama EU u Briselu, gdje će evropskom komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu uručiti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika.

U saopštenju Predsjedništva BiH navodi se da je programom posjete predviđen sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini i komesarom Hanom, nakon čega će im uručiti odgovore na dodatna pitanja iz upitnika.

Kako javlja sarajevski Klix, BiH će predati nepotpune odgovore na 23 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, a to je potvrđeno i u Direkciji za evropske integracije (DEI) BiH, gde je rečeno da zvaničnici BiH nisu uspjeli da usaglase odgovore na 23 dodatna pitanja.

Na dodatna pitanja iz Upitnika EU iz tijela Mehanizma koordinacije BiH su za 22 pitanja i jednom potpitanju usuglasila odgovor koji glasi: „Nismo u mogućnosti u ovom trenutku da dostavimo odgovor na ovo pitanje zbog nedostatka sveobuhvatnih informacija“.

Portparolka DEI Martina Trogrlić kazala je da su odgovori na svih 655 pitanja, uključujući i ove odgovore, potvrđeni od strane izvršnih vlasti na svim nivoima i dostavljeni su Evropskoj komisiji.

„Navedene odgovore tijela mehanizma koordinacije dala su u slučajevima kada u tom trenutku ili nisu raspolagala traženom informacijom ili gdje nadležne institucije nisu mogle da postignu saglasnost o drugačijem odgovoru, nego su se usaglasile upravo o ovakvom odgovoru na pitanje“, kazala je Trogrlić.

Prema podacima Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH, koja okuplja više od 40 organizacija civilnog društva, među neodgovorenim pitanjima nalazi se i ono u kome se traži objašnjenje zbog čega nije izvršeno 13 odluka Ustavnog suda BiH, ali je zastupljen i velik broj pitanja iz poglavlja 22. Regionalne politike, kao i poglavlje 26. Obrazovanje i kultura.

Odgovaranje na dodatna pitanja Evropske komisije dio je cjelokupnog procesa koji ima za cilj pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Evropska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocjenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa EU.

 

IZVOR-MONDO.BA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *