12:32 , петак , 20 јул 2018
Početna / SVIJET / NA ASADOVOJ CRNOJ LISTI ČAK 1,6 MILIONA LJUDI

NA ASADOVOJ CRNOJ LISTI ČAK 1,6 MILIONA LJUDI

Sirijska tajna služba ima listu sa 1,6 miliona imena ljudi koji se smatraju protivnicima režima u Damasku te ih treba špijunirati ili uhapsiti, objavio je Dojče vele. Među njima su stotine Nijemaca, kao i troje novinara „Dojče Velea“.

064976

Novinar Kurt Pelda rekao je da je zvanični Damask protiv njega već dva puta izdavao nalog za hapšenje. “To ništa ne znači“, kaže Pelda, koji je za njemački javni servis ARD više puta izvještavao iz Sirije. Tvrdi da ga lista sirijske vojne obavještajne službe neće sprečiti da, kada bude potrebno, opet otputuje u Siriju.

Na toj listi je čak 1,6 miliona imena – među njima 600 njemačkih državljana. Podijeljeni su u tri kategorije: za najveći broj sirijska tajna služba hoće da bude informisana ukoliko doputuju u zemlju. Drugi imaju zabranu ulaska i zvanično ne bi smjeli u Siriju. Kurt Pelda je u trećoj grupi – tu su oni koji bi u Siriji bili uhapšeni ukoliko ih režim otkrije. Ali režim ima kontrolu nad manjim dijelom zemlje.

Na listi je i Marsel Metelzifen čiji je kratki dokumentarac o sirijskoj djevojčici (“Vatani: Moja domovina“) bio nominovan za Oskara. Ni njega ne iznenađuje što je na crnoj listi niti će zbog toga trpjeti ikakve posljedice. Prvi put je bio u Siriji 2011. nakon što su izbili protesti. Tada je imao urednu vizu. Svaki sljedeći put je, kako kaže, ulazio ilegalno i primjetio da ga tajna služba posmatra. Kasnije je i za njim raspisana potjernica. Sada i definitivno zna – u Siriju više ne može regularnim putem.

Špijuniranje protivnika režima u Siriji se odvija od šezdesetih godina. Lista koja je sada otkrivena sadrži podatke o osobama iz 153 zemlje, a sastavile su je četiri velike tajne službe u Siriji. Većina imena je dodata poslije 2011. Јoš nije poznato kako je lista dospjela do novinara. Pretpostavlja se da se radi o insajderu iz službe.

Hak Itar, glavni urednik sirijskog portala ‘Zalam al Vasl’ podsjeća da je njegov portal o listi izvještavao još od 2015. “Ali tek kada se njemačka štampa zainteresovala za temu, interesovanje je poraslo.“ Čini se da je lista vjerodostojna jer, kako kažu novinari, sadrži precizne podatke o osobama, imena roditelja, brojeve ličnih dokumenata, državljanstva i druge informacije.

Izvor: Dojče Vele

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *