15:02 , понедељак , 23 април 2018
Početna / BIH / NA DNEVNOM REDU PONOVO SET ZAKONA O AKCIZAMA

NA DNEVNOM REDU PONOVO SET ZAKONA O AKCIZAMA

Set zakona o akcizama ponovo će se u četvrtak, 10. maja, naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, uz negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet, ali i pozitivno mišljenje Ustavnopravne komisije ovog doma.

pd

Prema Poslovniku o radu, Predstavnički dom može još jednom da vrati Komisiji na razmatranje ove zakone, ukoliko ne usvoji negativno mišljenje Komisije. Ako Komisija za finansije i budžet i drugi put da negativno mišljenje o zakonima, to će značiti da prestaje njihova dalja parlamentarna procedura.

Ovim zakonskim prijedlozima, koje je već usvojio Dom naroda, predviđeno je povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru.

Na dnevnom redu sjednice je, u prvom čitanju i po skraćenom postupku, i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, koji je Komisija za finansije i budžet podržala u prvoj komisijskoj fazi.

Pred poslanicima će se u prvom čitanju naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi kojim se omogućava Upravnoj inspekciji da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u Registar Ministarstva pravde BiH, što zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini efikasnijim.

Pred poslanicima će se naći i materijal Direkcije za evropske integracije BiH – informacija o napretku u procesu ispunjavanja uslova BiH na evropskom putu, Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz izvještaja o BiH za prošlu godinu, četvrti konsolidovani izvještaj o napretku sprovođenja Akcionog plana za realizaciju Reformske agende BiH i Akcioni plan za realizaciju Reformske agende BiH za sve nivoe vlasti.

Na dnevnom redu sjednice su i prvi izvještaj o monitoringu sprovođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015–2019. godina i Akcionog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015–2019 godina.

Na predstojećoj sjednici razmatraće se i finansijski i godišnji izvještaj Centralne banke BiH za prošlu godinu.

Izvor: Agencije

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *