22:09 , среда , 12 децембар 2018
Početna / BIH / NA SVETOG SAVU 1996. ZATVORENO MUČILIŠTE ZA SRBE U TARČINU

NA SVETOG SAVU 1996. ZATVORENO MUČILIŠTE ZA SRBE U TARČINU

Na današnji dan 1996. godine zatvoren je koncentracioni logor „Silos“ u Tarčinu kod Sarajeva, u kojem je bilo zatočeno više od 600 srpskih civila, od kojih su 24 umrla zbog posljedica fizičkog zlostavljanja, prebijanja, torture i mučenja glađu.

silos

 „Silos“, kao koncentracioni logor za Srbe, kojim je upravljala takozvana Armija BiH, otvoren je 11. maja 1992. u objektu u kojem se prije rata čuvala pšenica, a zatvoren je 27. januara 1996. godine na Svetog Savu, odnosno dva mjeseca nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.
Prema svjedočenju bivših zatočenika, „Silos“ je imao sve elemente zloglasnog logora iz Drugog svjetskog rata Aušvic. U „Silosu“ je bilo zatočeno 600 srpskih civila, od čega su 24 umrla od posljedica fizičkog zlostavljanja, prebijanja, tortura i mučenja glađu.

Najmlađi među njima bio je 14-godišnji Leo Kapetanović, a najstariji Vaso Šarenac koji je imao više od 85 godina i umro je u „Silosu“ na temperaturi koja je uvijek bila niža za deset stepeni u odnosu na spoljnu.

Torture nisu bile pošteđene ni žene, od kojih je jedna bila u šestom mjesecu trudnoće.

Srpski zatočenici, koji su preživjeli stravične torture, svjedočili su da su tadašnji zvaničnici u vladi takozvane Republike BiH dolazili u „Silos“ i da su bili upoznati o dešavanjima u logoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *