11:55 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / NAČELNIK NEUMA NAJAVIO BLOKADU GRANIČNIH PRELAZA

NAČELNIK NEUMA NAJAVIO BLOKADU GRANIČNIH PRELAZA

Načelnik Neuma Živko Matuško najavio je da će građani ove opštine za dvije nedjelje blokirati granične prelaze između BiH i Republike Hrvatske kako bi upozorili na otežanu saobraćajnu komunikaciju nakon uspostave šengenskog režima na granicama.

20170411112938_421428

„Ako institucije ne poduzmu ništa u roku od 15 dana, bit ćemo primorani blokirati prolaz kroz Neum na graničnim prijelazima sa strane BiH kao upozorenje“, naveo je Matuško u pismu koje je uputio vlastima Bosne i Hercegovine.

Kako prenosi današnji „Večernji list“, izdanje za BiH, Matuško je naveo i da je ulaskom Hrvatske u EU iz godine u godinu problem tranzitnog prometa kroz Neum sve izraženiji pa su sve češći saobraćajni čepovi kroz Neum kada nastane višesatni kolaps.

„Problem je što su tada u kolapsu i sve gradske službe od hitne pomoći, vatrogasne službe, policije i ostalih. Samo pukom srećom do sada nije bilo slučajeva da zbog prometnog zastoja i nemogućnosti intervencije nisu stradale neke osobe ili nečija imovina“, upozorava Matuško.

Zbog kolapsa u opštini Neum, građani Neuma traže da im se omogući slobodno kretanje kao i omogućavanje prelaza za građane Neuma na pograničnim prelazima Radež – Vukov Klanac i Duži – Imotica u istom režimu kao i na graničnim prelazima Neum I i Neum II, odnosno uz važeće putne isprave.

„BiH je s Neumom i tranzitnim pravcem kroz Neum trgovala u pregovorima s Republikom Hrvatskom oko statusa u luci Ploče, a mi od toga nemamo nikakve koristi, naprotiv, onemogućeno nam je kretanje. Vjerojatno, kako bi ovaj problem bio riješen, treba napraviti nered. Zato molim nadležne da povedu računa kako bi se život u Neumu i oko njega odvijao normalno jer nam je na pragu turistička sezona“, poručio je Matuško.

Izvor: Nezavisne.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *