14:19 , недеља , 18 август 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / NAKON POGIBIJE RUDARA: INSPEKTORI ISTRAŽUJU EVENTUALNE PROPUSTE

NAKON POGIBIJE RUDARA: INSPEKTORI ISTRAŽUJU EVENTUALNE PROPUSTE

Istraga o rudarskoj nesreći u jami Braćan, u kojoj su poginuli rudari Slaviša Žugić (44) iz Milića i Branislav Ostojić (30) iz Zvornika, još nije okončana i zasad nema informacija da li je bilo propusta i da li će neko eventualno odgovarati zbog te tragedije.

Ostojić je juče sahranjen na pravoslavnom groblju u Karakaju kod Zvornika, dok je Žugić u subotu ukopan na Novom groblju u Mišićima kod Milića. Na poslednji počinak ispratili su ih porodica, rođaci, prijatelji, ali i veliki broj kolega rudara i zaposlenih u kompaniji „Boksit“ iz Milića, koji kažu da su to bili ljudi za svaku pohvalu.

– Velika je to tragedija. Iza Žugića su ostali supruga i dva maloletna sina. Ostojić nije bio oženjen i nije imao dece, a živeo je u izbegličkom naselju Ulice kod Zvornika – pričaju njihove kolege.

Predsednik Kompanije „Boksit“ iz Milića Rajko Dukić izrazio je saučešće porodicama nastradalih rudara, navodeći da će njima biti pružena pomoć.

– Već su preduzete mere da im se pruži znatna materijalna pomoć, a istovremeno želimo da vidimo kakvo je porodično stanje da uradimo sve da obezbedimo te porodice – rekao je Dukić.

On je sa žaljenjem konstatovao da „Boksit“ za 60 godina rada nikada nije doživeo takvu tragediju, i da su pre ovoga imali još samo jedan smrtni slučaj.

– Za 60 godina izgubili smo tri rudara. Ali ne meri se to brojem, svaki izgubljeni život je izgubljeni život. Žugić i Ostojić pripadali su elitnoj klasi rudara. Imali su zvanje kvalifikovanog kopača i bili su obučeni da rade i kao palioci mina i rukovodioci rudarskih mašina – rekao je Dukić.

On kaže da, s te strane, takve nesreće ne bi trebale da se dešavaju.

– Priroda je priroda i došlo je do obrušavanja veće količine materijala iz hodnika. Hteli su da zamene neku podgradu, a da li su poštovane sve procedure, to će nadležni organi da ispitaju – istakao je Dukić.

On kaže da će uzroke tragedije ispitati republički rudarski i geološki inspektori, policija i organi kompanije.

– Ukoliko budu utvrđeni određeni propusti, protiv odgovornih će biti preduzete odgovarajuće mere – naglasio je Dukić.

Žugić i Ostojić su nastradali u petak oko 10 časova u jami Braćan na području opštine Srebrenica kada se, usled odrona, na njih obrušilo više od 50 tona zemlje i materijala. Obojica su ostala zatrpana u jami i njihova tela su tek oko 19.20 pronađena i iznesena s mesta nesreće.

ISTRAGA U TOKU

MILjAN Bobar, portparol PU Zvornik, kaže da je istraga oko rudarske nesreće u toku, te da nije zatražena obdukcija tela nastradalih rudara.

– Policijski službenici u saradnji s tužilaštvom i republičkim rudarskim i geološkim inspektorima provode detaljnu istragu. Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta, policija će po tome dalje postupati – rekao je Bobar.

 

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *