5:03 , недеља , 24 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / NAPLAĆENO 578 MILIONA KM JAVNIH PRIHODA

NAPLAĆENO 578 MILIONA KM JAVNIH PRIHODA

U prvom kvartalu ove godine Poreska uprava Republike Srpske naplatila 578 miliona KM javnih prihoda, izjavio jeMinistar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

tt

„Prihodi od poreza na dohodak i na dobit iznose 136 miliona KM i 12 miliona su viši u odnosu na isti period prošle godine. Posebno nas raduje rast prihoda od poreza na dohodak, prvi put nakon 2015. godine“, rekao je novinarima Tegeltija, nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

On je naglasio da je važan i značajan rast prihoda od poreza na samostalne djelatnosti od 33 odsto u odnosu na prethodni period.

„Već nekoliko godina imamo i veliki rast prihoda od poreza na dobit jer su u prvom kvartalu ove godine iznosili 75 miliona KM i za 6,7 miliona KM su viši u odnosu na isti period prošle godine. Važno je i što su svi doprinosi fondova socijalne sigurnosti imali pozitivan trend, a ukupno je naplaćeno 328 miliona KM“, dodao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ostali javni prihodi naplaćeni su u iznosu od 108 miliona KM ili za 29 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

„Ono što smo manje naplatili u ovoj godini, ali i u prošloj, jesu prihodi od koncesionih naknada, a razlog je što se više ne naplaćuju naknade za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije. Manje smo naplatili prihoda po osnovu zaostalih obaveza od indirektnih poreza“, naveo je Tegeltija.

Ministar finansija je ocijenio da Republika Srpska može biti zadovoljna naplatom javnih prihoda.

Tegeltija je naveo da su prihodi od indirektnih poreza u prvom kvartalu ove godine na nivou BiH iznosili 59 miliona KM, imali su pozitivan trend i viši su za 4,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

On je napomenuo da su manja sredstva koja se koriste za vraćanje PDV-a i ostalih dažbina, da su iznosila 293 miliona KM, što je smanjilo osnovicu za raspodjelu indirektnih poreza.

 

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *