11:28 , понедељак , 18 фебруар 2019
Početna / BIH / NAUČNICI OTKRILI UZROK POPLAVA NA BALKANU!

NAUČNICI OTKRILI UZROK POPLAVA NA BALKANU!

Međunarodni tim naučnika u novoj studiji objavljenoj u časopisu ,,Science,, pokušao je da objasni uzroke katastrofalnih poplava koje su prije dvije godine pogodile područje cijelog Balkana i tako uništile brojne kuće, usjeve i odnijele desetine života.

12042

Osim klimatskih promjena, naučnici tvrde da su za poplave vjerovatno odgovorne i „planetarne rezonance“.

Kako naglašavaju u studiji, Balkan je pogodio ciklon tipa Vb, koji je s Mediterana donijela ogromne količine padavina, a vjerovatno je povezana s planetarnim Rozbijevim (Rossby) talasima.

„Analize dnevnih proljećnih padavina nad Balkanom otkrivaju značajne trendove povećanja. Stoga tvrdimo da su u povećanim rizicima od poplava na Balkanu ulogu imali i dinamički procesi“, tvrde naučnici.

Kako kažu, takva planetarna rezonanca zabilježena je u ljeto 1997. u Evropi, a ponovila se prije dvije godine i na Balkanu.

Rozbijevi talasi nastaju zbog rotiranja Zemlje, a zapravo se radi o poremećajima u pretežno zapadnom strujanju umjerenih geografskih širina.

Pojavljuju se na visinama od približno 5 kilometara. Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi uzrokuju snažno krivudanje struje vazduha koja se kreće od zapada prema istoku te donosi promjene vremena, prenosi Index.hr.

IZVOR: PRESS.RS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *