14:57 , понедељак , 23 април 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / NE BLIJEDE SLIKE NI NAKON 22 GODINE OD STRADANJA SRBA U AKCIJI „BLJESAK“ 

NE BLIJEDE SLIKE NI NAKON 22 GODINE OD STRADANJA SRBA U AKCIJI „BLJESAK“ 

Služenjem pomena poginulima i spuštanjem vijenaca u rijeku Savu, u Gradišci je obilježena 22. godina od stradanja i protjerivanja 15 hiljada Srba iz Zapadne Slavonije, u hrvatskoj akciji „Bljesak“. „Otimanje zemlje, protjerivanje i etničko čišćenje – bio je to planski organizovan državni projekat Hrvatske „, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
DDDZa Srbe iz Zapadne Slavonije 1. maj je datum stradanja i progona u zloglasnoj akciji „Bljesak“. Prizori razbacanih leševa, prevrnutih traktora, konjskih zaprega nisu izblijedili ni nako 22 godine… U dva dana, ubijeno je ili nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece. Ove slike preživjelima su i danas pred očima. Kolone nekoliko hiljada vozila, unesrećenih života. Tuga, suze i bol – samo je ovo ostalo nakon egzodusa 1. i 2. maja 1995. godine. Među 15.000 protjeranih Srba je i Dana Malić, koja je u danima egzodusa izubila tada 21-godišnjeg sina.
„Dok sam živa bol neće prestati, i nosim ga sa sobom. Ovo je sramota šta se radi od poginulih“, rekla je Dana Malić.

Nakon egzodusa ostalo je samo sjećanje na grobove predaka, nostalgija za rodnim krajem i prijatelji rasuti po svijetu. Iz Udruženja protjeranih Srba kažu da je položaj i danas isti kao i 96.godine.
„Podaci kojima smo do sada baratali na prostoru Republike Srpske i Srbije, da su Srbi koji su ubijani na prostoru Nove Varoši mnogo odvoženi u željezaru u Sisku gdje su spaljeni. Taj podatak je tačan, ali ne u tom obimu. Pronašli smo tri skirvene grobnice“, kaže Krsto Žarković, predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz Zapadne Slavonije.
Zato istoriju treba dobro proučiti i izvući poruku – biološki opstanak srpskog naroda na ovim prostorima mora biti iznad svih političkih nesuglasica. Otimanje zemlje, protjerivanje i etničko čišćenje – bio je to planski organizovan državni projekat Hrvatske – poručio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

„Prešli su ovaj most i trajno napustili svoj istorijski zavičaj. To je svakako tužan događaj za nas Srbe, ali isto tako znamo da bez srpske države nema ni srpske slobode. Zato smo ovdje da obilježimo ovaj, za nas tragičan događaj, mada to Hrvati nedaleko odavde proslavljaju“, istakao je Dodik.
Uz polaganje vijenaca, danas iz Gradiške poruka da će nadležne institucije Srpske učiniti koliko mogu da bi zločinci bili procesuirani.

„Koliko ćemo uspjeti ne zavisi samo od nas, već od tužilaštava Hrvatske i BiH. Ali 20 godina je prošlo od ovog događaja, a, nažalost, ništa se nije desilo u traženju odgovornosti onih koji su činili zla nad Srbima“, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske
„Nakon 22 godine od ovog teškog stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji, ovaj događaj po prvi put je obilježen kao događaj od republičkog značaja. Bol preživjelih ne jenjava ni nakon ovoliko godina, a zvaničnici su jedinstveni u stavu da su Srbi uvijek stradali kada nisu imali svoju državu“, istakao je Savanović.
A dok su vijenci puštani u Savu, na drugoj strani, u Okučanima, vrh Hrvatske slavio je godišnjicu „Bljeska“. Za stradale i muku protjeranih Srba ni do danas niko nije odgovarao, niti ima naznaka da će se to ikad desiti.

Izvor: RTRS

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *