5:57 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / SAVČIĆ: NE MOGU BITI OBILJEŽAVANI 1. MART I 25. NOVEMBAR

SAVČIĆ: NE MOGU BITI OBILJEŽAVANI 1. MART I 25. NOVEMBAR

 Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić izjavio je danas Srni da u BiH ne mogu biti obilježavani 1. mart-dan nezavisnosti i 25. novembar-dan državnosti takozvane Republike BiH, jer je za Srbe 1. mart simbol necivilizacijskog ubistva srpskog svata u Sarajevu.

Milomi Savcic
„Postavlja se pitanje zašto obilježavati datume koji nas razdvajaju i nikako ne mogu biti zajednički. Srpski svat je ubijen 1. marta 1992. godine i to ne može biti dan državnosti, a oni koji insistiraju na obilježavanju ovog datuma izgleda da se ponose necivilizacijskim činom“, rekao je Savčić.

On je istakao da Bošnjaci obilježavaju 25. novembar, iako ih je veoma malo učestvovalo u istorijskim događajima koji su predhodili zasjedanju ZAVNOBiH-a.

„Dakle, sve je u korist dnevne politike, aktuelne vlasti, neiskreno je i vodi zaoštravanju situacije. Moguće rješenje je u dogovoru o zakonu o praznicima na nivou BiH“, smatra Savčić.

On je naveo da ima mnogo manje razloga da budu osporavani praznici koji se slave u Republici Srpskoj, nego 1. mart i 25. novembar.

Ustavni sud BiH razmatraće na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu zahtjeve poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti /takozvane/ Republike BiH, kao i za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti /takozvane/ Republike BiH.

Koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je 6. decembra prošle godine Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti.

 

IZVOR-AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *