10:14 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / BIJELJINA / NEMA NOVCA ZA UREĐENJA GROBLJA

NEMA NOVCA ZA UREĐENJA GROBLJA

U ovogodišnjem budžetu grada Bijeljina nisu predviđene pare za uređenje novog groblja, ali iz JU „Groblje“ poručuju da će oni, bez obzira na tu činjenicu, nastaviti sa sređivanjem prostora.

21672

Naime, zbog nedostatka grobnih mesta na gradskom groblju Pučile,  već skoro dve godine u funkciji je novo gradsko groblje na lokaciji Hase – Brijesnica.

Od planiranih 60 hektara, do sada je uređeno oko 20 hektara u šta je iz gradskog budžeta uloženo više od četiri miliona KM.

Novo groblje će biti u skladu sa najsavremenijim standardima, a na njemu će se sahranjivati građani sve tri konfesije i ateisti.

Načelnik Odeljenja za stambeno komunalne delatnosti grada Bijeljina Tomica Stojanović kaže da je otkupljeno 350 dunuma zemljišta, izgrađena glavna saobraćajnica do groblja i unutrašnje saobraćanice, napravljen most i trafostanica.

– Prošle godine izdvojili smo 270.000 KM za izgradnju prve faze mrtvačnice i iako posla još ima, u ovoj godini smo novac usmerili na druge priorotete, poput izgradnje toplovodne mreže. Sa druge strane,  sigurni smo da će JP “Groblje” obezbediti sredstva za nove investicije na ovoj lokaciji – rekao je Stojanović.

Do sada je završena prva faza izgradnje mrtvačnice, počela je da radi i cvećara.

– Građevinski radovi na završetku mrtvačnice biće nastavljeni čim to dozvole vremenski uslovi – istakao je Slađan Simić, direktor javnog komunalnog preduzeća Gradsko groblje.

On navodi da oni servisiraju tekuće održavanje, komunalnu infrastrukturu i režije, a da će kapitalne investicije poput izgradnje krematorijuma i ostalih kapela finansiraće gradska uprava.

U skladu sa Zakonom o grobnoj i pogrebnoj delatnosti, zakupa grobnih mesta više nema, a grobno mesto se kupuje u trajno vlasništvo.

– Održavanje po jednom grobnom mestu na godišnjem nivou plaća se 11,7 KM, a onima koji ne održavaju grobna mesta svojih srodnika, to će uraditi zaposleni na novom groblju nakon čega će im za ove usluge izdati račun – istakao je Simić.

Predsednik Islamske zajednice u Bijeljini Emir Musli kaže da je planirano da se na novom groblju na oko 25 dunuma žemljišta sahranjuju pripadnici islamske vorispovesti.

– Iako u tri mezarja u gradu ima mesta za narednih petnaestak godina, zajedničko groblje je praktično. U redu je da se ovaj deo komunalnog posla prebacuje na gradsku administraciju, a da verski obred ostaje u nadležnosti verskih zajednica. Isti se rodimo, isti i umremo. I ako kod svih postoje različiti običaji, isti smo pred Bogom – rekao je Musli.

Oslobođeni plaćanja za borce

Javno komunalno preduzeće „Gradsko groblje“ je, u saradnji sa Boračkom organizacijom Grada Bijeljina donelo odluku o oslobađanju od propisane naknade za grobna mesta na kojim su sahranjeni borci Vojske Republike Srpske poginuli u ratu.

Biće uvedene i određene pogodnosti za kupovinu grobnih mesta za penzionere.

 

IZVOR-BLIC.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *