17:08 , среда , 26 јун 2019
Početna / SVIJET / NETANIJAHU PROGLASIO POBJEDU

NETANIJAHU PROGLASIO POBJEDU

Premijer Izraela i predsjednik stranke Likud proglasio je pobjedu desnice na parlementarnim izborima i saopštio da namjerava da formira koaliciju, javlja Sputnjik.

Netanijahu se obratio javnosti čim su objavljeni prvi rezultati izbora, prema kojima partija Likud ima jedan mandat manje u odnosu na opozicioni blok Kahol-Lavan, ali ima više šansi da dobije podršku većine poslanika u novom sazivu Kneseta.

– Desni blok na čelu sa Likudom je očigledno odnio pobjedu. Zahvaljujem građanima Izraela na povjerenju. Već noćas ću početi sa formiranjem Vlade zajedno sa našim prirodnim partnerima – rekao je Netanijahu.

Ukoliko Netanijahu bude izabran za premijera, biće to njegov rekordni peti mandat. On bi tada postao premijer Izraela sa najdužim mandatom.

Prema izraelskom zakonu, Vladu može da formira svaki poslanik koji dobije podršku 61 poslanika.

Birališta su zatvorena u 22.00 časa po lokalnom vremenu. Do 20.00 časova je glasalo 61,3 odsto birača.

Konačni rezultati biće objavljeni dva dana poslije glasanja, a nakon nedjelju dana predsjednik Ruven Rivlin zadužuje jednu partiju za pravljenje koalicije, prvo konsultujući sve partije koje su se izborile za ulazak u Parlament.

Kandidat koje Rivlin odredi za sastavljanje koalicije ima 42 dana da to učini. Ako u tome ne uspije, predsjednik može dati šansu još dvjema partijama prije nego što se Kneset raspusti i raspišu se novi izbori.

IZVOR: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *