8:33 , уторак , 20 август 2019
Početna / BIH / NIJE ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKOG KOLEGIJUMA PREDSTAVNIČKOG DOMA I DOMA NARODA PS

NIJE ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKOG KOLEGIJUMA PREDSTAVNIČKOG DOMA I DOMA NARODA PS

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark, kako je najavljeno, članovima Kolegijuma oba doma bh. Parlamenta danas će uručiti mišljenje o aplikaciji BiH, za kandidatski status za članstvo u Uniji.

Vigemark mišljenje uručuje u atmosferi sedmomjesečne blokade u formiranju Savjeta ministara i federalne izvršne vlasti prema izbornim rezultatima, te višemjesečnog nerada konstituisane Parlamentarne skupštine BiH.

Iako u iščekivanju prolaznih ocjena bez pokrića, iz Brisela, u Sarajevu ni danas nije održana najavljena zajednička sjednica kolegijuma oba doma bh. Parlamenta.

Utopistički pokušaj da se, „minut do 12“ iz Sarajeva Briselu pošalje iskrivljena slika kako bh. Parlament ipak nešto radi!?

Ili isti takav pokušaj, da se vlastita krivica na drugog prebaci!?

Šta god da je – svejedno – propalo je!

„Zaboravljajući“ osnovna ustavna načela da je BiH zajednica ravnopravnih naroda i istih takvih entiteta, i poslovnička – da je teme dužan sa kolegama u Kolegijumu da usaglasi, inicijator neodržane sjednice – predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović, uspio je tek sve pozvane, za stolom da okupi!

I onako, kako je sjednicu počeo tako je i završio. Ni dnevni red nije usvojen.

– Gospodin Izetbegović neće da pravi BiH po Ustavu. Tj. neće ravnopravnost u BiH, hoće da dominira u cjelini a to nije moguće. I nažalost mi moramo s vremena na vrijeme podsjetiti da to nije moguće. Sazvao je sjednicu a da se nije uopšte konsultovao, postavio tačke dnevnog reda koje su nemoguće uopšte da se raspravljaju i kad smo mi to rekli, onda je bio iznenađen i optužuje druge – kaže Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Pralamentarne skupštine BiH.

Da stranačku autokratiju u parlamentarnu „preslika“, nije uspio. A „zamislio“ je bio Izetbegović da bira delegaciju u Parlament Savjeta Evrope, da se pozabavi – imenovanjem radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva i izborom zajedničkih komisija oba doma Parlamenta.

No, samo sa Denisom Zvizdićem, nije mogao dalje od zamisli. To što, kao inicijator, sjednicu nije pripremio prema važećim propisima, niti dnevni red sa ostalima usaglasio, nije mu smetalo da po ustaljenoj mantri, opet, za govornicom krivicu drugima pripiše.

– Današnja sjednica nije ni počela jer dnevni red nisu prihvatili predstavnici SNSD-a jer oni smatraju dok se ne formira novi savjet ministara da ne može raditi niti zakonodavno tijelo, tako da su oni sada zaustavili formiranje komisija unutar oba doma a evo, na ovaj način se zaustavlja i rad Kolegijuma – navodi Izetbegović.

I dok je Izetbegović, za govornicom, držao lekcije o nepotrebnom uslovljavanju rada zakonodavne vlasti, konstituisanjem izvršne, opet je zaboravio da je prvo uslovljavanje u postizbornom nadmudrivanju, kreirano upravo u centrali njegove partije.

I to ono o obaveznom tzv. godišnjem programu za MAP i NATO put BiH, kao uslovu za formiranje Savjeta ministara. Zaboravio je i da su evropski zvaničnici, naizmjenično u Briselu i u Sarajevu ponavljali, kako nikakvi uslovi ne smiju da budu prepreka završetku ustavnog procesa primjene izbornih rezultata u BiH.

No, Brisel nije uspio da u „kolosijek“ vrati Sarajevo. Јer Izetbegović u uslovljavanju istrajava. I pri tome, uobičajeno, priziva reakciju OHR-a.

Na formiranje Savjeta ministara po zakonskim, ustavnim i briselskim uzusima, SNSD je bio spreman još u decembru prošle godine, podsjeća Radmanović „zaboravnog“ kolegu: „Moguće je i večeras i sutra ako SDA bezuslovno shvati da svako ima svoja mjesta određena koja se samo sastavljaju i tako počne da radi. Dok oni budu postavljali uslove, ovakve ili onakve pod uticajem iz zemlje ili van zemlje, to neće funkcionisati.“

Da li je neformirana izvršna bh. vlast i nefunkcionalna zakonodavna i cilj Izetbegovića i SDA!?

Јer u statusu kvo Denis Zvizdić iz SDA već početkom avgusta naći će se „na čelu“ obje – kao predsjedavajući Savjeta ministara i predsjedavajući Predstavničkog doma bh. Parlamenta što je nepoznanica u demokratskim zemljama.

Kao što je nepoznanica u civilizovanim, da jedan političar koleginici uzurpira pravo na medijsko obraćanje.

A to se upravo danas desilo. Dok je Izetbegović zanesenim novinarima iz sarajevskih redakcija, ponavaljao, po ko zna koji put, projektovanu mitomaniju, predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto strpljivo je čekala.

A kada ju je strpljenje izdalo, otišla, uz kratak komentar kako po svemu sudeći cilj Kolegijuma i nije bio da se nešto uradi već da se bespotrebno „digne prašina“.

IZVOR; RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *