19:59 , среда , 22 мај 2019
Početna / REGION / NIKOLIĆ: ALBANCI DA POŠTUJU DOGOVORE

NIKOLIĆ: ALBANCI DA POŠTUJU DOGOVORE

Albanci iz Prištine moraju da poštuju dogovore otvoreno govore države koje podržavaju Beograd, dok oni koji su priznali nezavisnost Prištine govore u zavijenoj formi, izjavio je predsjednik Srbije.

nikolicNikolić je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN ponovio da Srbija nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo i pozvao međunarodnu zajednicu da utiče na Prištinu kako bi bio ispunjen dogovor iz Brisela i formirana Zajednica srpskih opština.

„Insistirao sam na nekoliko najvažnijih tema. Jedna je formiranje ZSO, odnosno način na koji bismo mogli da utičemo na Prištinu da ispuni obaveze koje je prihvatila. Tu sam se više obraćao sponzorima njihove takozvane nezavisnosti da shvate da Albanci iz Prištine moraju da poštuju dogovore, da shvate da Srbija u dobroj veri sklapa dogovore i ispunjava ih“, rekao je Nikolić za Radio-televiziju Srbije.

 

Nikolić je istakao da je sjednica bila teška, ali da svaka sjednica Savjeta bezbjednosti pokaže kako se ponašaju druge države.

„Mekšu retoriku prema Srbiji imaju neke države koje su priznale nezavisnost Kosova, svesne da je Beograd mnogo toga učinio, ali SAD i Velika Britanija i dalje čvrsto drže stav“, rekao je Nikolić.

On kaže da države koje podržavaju Beograd to otvoreno govore i da je ruski ambasador govorio 20 minuta, dok oni koji su priznali nezavisnost Prištine govore u zavijenoj formi i ne mogu da podrže nastup Vljore Čitaku koja je rekla da je za njih Ramuš Haradinaj „častan čovjek i da OVK nije teroristička organizacija“.

 

On je objasnio značaj ZSO i rekao da se ne smije dozvoliti da se nivo odlučivanja spusti na lokalnu samoupravu jer tu preveliki uticaj mogu da imaju Albanci.

Izvor: Agencije

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *