8:01 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REGION / NOĆ DONIJELA NOVE POŽARE U CG, SPUŠTAJU SE KA KUĆAMA

NOĆ DONIJELA NOVE POŽARE U CG, SPUŠTAJU SE KA KUĆAMA

Noć je u Crnoj Gori donela nove požare – gori brdo Obosnik na poluostrvu Luštice, na oko 600 metara nadmorske visine, a vatra se polako spušta ka kućama.

802189352596e9c0fc4f7f532440573_v4_big

Ugroženo je selo Zabrđe, dok su u Babincima pojedine kuće evakuisane.

Reporterka televizije Prva sa lica mesta javlja da se ljudi uspaniče kada padne noć i zovu vatrogasne ekipe. Vatrogasne ekipe potom dođu da naprave procenu gde da intervenišu.

Kako se navodi, vatrogasci čekaju da ujutru koriste ukrajinski kanader i nadaju se da će to rešiti problem nepristupačnog terena.

Takođe, reporterka Prve javlja i da među meštanima postoji većinski stav da je reč o nameštenim požarima, o čemu je pričao i crnogorski premijer Duško Marković. On je izjavio da veruje da ima podmetnutih požara, te da će „svi resursi“ države biti usmereni ka pronalaženju počinilaca.

Situacija sa požarima je pod kontrolom, ali su i dalje aktivni požari na poluostrvu Luštica, u zaleđu Herceg Novog, te na području Podgorice i Cetinja, saopšteno je u utorak uveče iz MUP-a.

Na tivatski aerodrom u utorak uveče sleteo je ukrajinski protivpožarni avion Antonov AN32P, čiji kapacitet je 8.000 litara vode, koji će sa dva „dromadera“ Direktorata za vanredne situacije MUP-a gasiti požare na poluostrvu Luštica. 

On, kako se navodi, vodenu bombu od osam tona na požarište baca sa visine od samo 40-50 metara, pri brzini od 240-260 km/h. Takođe, ujutru se očekuje dolazak švajcarskog višenamenskog helikoptera Super puma.

Pomoć crnogorskim vatrogascima pružiće i protivpožarni avion Er Traktor (Air Tractor) iz Izraela, kapaciteta 3000 litara vode, koji bi bio operativan narednih dana.

Crna Gora je u ponedeljak zatražila od EU i NATO međunarodnu pomoć zbog velikog broja požara koji bukte u primorskom i centralnom delu zemlje, a Ministarstvo unutrašnjih poslova zahvalilo je na podršci koju su u kritičnim trenucima iskazale Srbija i Bosna i Hercegovina.

 

 

IZVOR-B92,PRVA

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *