10:47 , четвртак , 21 март 2019
Početna / BIH / NOVA ISTRAGA PROTIV GANIĆA, EFENDIĆA, BACKOVIĆA, PUŠINE I ŠVRAKIĆA

NOVA ISTRAGA PROTIV GANIĆA, EFENDIĆA, BACKOVIĆA, PUŠINE I ŠVRAKIĆA

Tužilaštvo BiH naredilo je ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu „Dobrovoljačka ulica“, saznaje Srna iz krugova bliskih pravosuđu BiH.
Tužilaštvo BiH danas je saopštilo da je donijelo naredbu o ponovnom otvaranje istrage protiv pet lica u predmetu „Dobrovoljačka ulica“, ali nisu navedena njihova imena.

Istraga je nastavljena zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjen ratni zločin, s obzirom na to da je na žrtve otvarana vatra nakon što su onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

Tokom istrage je utvrđeno da je dio zarobljenih vojnika iz kolone JNA odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba Teritorijalne odbrane, gdje su zlostavljani i maltretirani.

U saopštenju se navodi da je Tužilaštvo BiH juče donijelo odluku po svim žalbama u predmetu „Dobrovoljačka“.

Ovom odlukom van snage je stavljena naredba o obustavljanju istrage Tužilaštva BiH od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno ponovno otvaranje istrage, dok su žalbe u odnosu na devet lica odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

„Ovom odlukom je u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim žalbama, te je u potpunosti izvršena odluka Ustavnog suda BiH“, dodaje se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Ustavni sud BiH na sjednici 17. januara prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji su kao pripadnici JNA ubijeni 2. maja 1992. godine u Sarajevu, i naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzmu mjere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine.

IZVOR: AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *